Naheffing van het eigen risico – Hoe zit het?

Naheffing van het eigen risico – Hoe zit het?

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Je ontkomt er niet altijd aan dat je soms een jaar later na een bezoek aan een specialist in het ziekenhuis een nota krijgt thuisgestuurd. Meestal dien je deze zelf te betalen als je het eigen risico nog niet volledig hebt gebruikt in het jaar dat je een bezoek bracht aan het ziekenhuis. Soms is dat best vervelend, maar dit soort situaties kun je niet altijd voorkomen. Wel kun je je erop voorbereiden. Hoe doe je dat?

Eigen risico nota’s zelf betalen

Er zijn een aantal zaken die niet onder het eigen risico vallen, denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de huisarts. In andere gevallen is er juist wel sprake van het eigen risico. Dit kunnen bijvoorbeeld medicijnen zijn die een arts of specialist je voorschrijft. Meestal declareert een zorgverlener dit rechtstreeks aan een zorgverzekeraar en deze bepaalt uiteindelijk welk bedrag je krijgt vergoed. Moet je een gedeelte zelf betalen? Dan krijg je een rekening vaak binnen een aantal weken thuisgestuurd.

Late nota’s van het eigen risico

Als je een aantal nachten in het ziekenhuis moet blijven, verandert de situatie vaak. Ziekenhuizen sturen over het algemeen niet binnen 2 weken een nota naar een zorgverlener. Hier gaat vaak lange tijd overheen. Daardoor kan de situatie zich voordoen dat je in 2016 nog een nota van het eigen risico krijgt toegestuurd van een behandeling die in 2015 heeft plaats gevonden. Dit komt natuurlijk niet altijd uit, zeker niet als je in 2016 ook nog zorgkosten maakt.

Geld sparen of apart zetten

Je kunt je hier het beste op voorbereiden door structureel wat geld apart te zetten. Als je een aantal nachtjes in het ziekenhuis moet blijven, dan weet je dat er op een gegeven moment een nota aankomt die je dient te betalen. Door maandelijks wat geld hiervoor opzij te leggen, kun je de nota vaak alsnog in een keer betalen. Dit scheelt een hoop gedoe in de toekomst. Maak je sowieso veel zorgkosten in een jaar? Dan is het natuurlijk altijd slim om geld apart te zetten voor een behandeling of bepaalde soort medicatie. Tenslotte is een goede voorbereiding het halve werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.