Nieuw keurmerk zorgvergelijkingssites

Nieuw keurmerk zorgvergelijkingssites

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Afgelopen donderdag werd het al in Den Haag gepresenteerd: Het nieuwe keurmerk voor zorgvergelijkingssites. Het Keurmerk Objectief Vergelijken moet het vergelijken van zorgverzekeringen op internet nog betrouwbaarder en objectiever laten verlopen. Geen sites meer die adviezen geven onder invloed van de samenwerking met een zorgverzekeraar.

De vergelijkingssites Hoyhoy, Independer, Pricewise en Zorgkiezer namen het initiatief om het keurmerk te ontwikkelen. Het doel was een gedragscode voor zorgvergelijkingssites. Om de onafhankelijkheid en dus de betrouwbaarheid van de sites te waarborgen wordt het keurmerk beheerd door een onafhankelijke raad. Elk jaar zullen vergelijkingssites worden bekeken om te oordelen of deze nog aan de gedragscode van het keurmerk voldoen.

Steeds meer vergelijkingssites voor zorgverzekeringen

Elk jaar zijn er meer vergelijkingsites online te vinden en elk jaar maken hier miljoenen mensen gebruik van. Het wordt dus voor de klant steeds moeilijker om zorgverzekeringen te vergelijken. De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) maakte het afgelopen jaar bekend dat deze sites niet altijd een even eerlijk advies uitbrengen over verzekeraars. Hoewel de kwaliteit van de meeste sites goed is, is er soms ook sprake van verborgen reclame voor een bepaalde verzekeraar.

De AFM is dan ook blij met het nieuwe keurmerk en moedigt alle zorgvergelijkingssites aan de regels die aan het keurmerk verbonden zijn toe te passen. Zelf kon je eerder al de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Zo is het verdacht als een site slechts de keuze biedt tussen een aantal verzekeringen, waarschijnlijk ontvangt de zorgvergelijkingssite dan een vergoeding van deze verzekeraars. Toch waren de sites die een vergoeding ontvingen er niet altijd uit te filteren, doordat ze bijvoorbeeld wel alle verzekeraars toonden maar de betalende aanbieders als beste uit de bus lieten komen. Daarom is het Keurmerk Objectief Vergelijken geen overbodige luxe.

Wat is het Keurmerk Objectief Vergelijken?

Het Keurmerk Objectief Vergelijken volgt een gedragscode met de tien belangrijkste punten waar een vergelijkingssite voor de zorg aan moet voldoen. Met name transparantie, betrouwbaarheid en onafhankelijkheid zijn belangrijke eisen voor de zorgvergelijkingssites. Onder transparantie wordt ondermeer verstaan dat de meest geschikte zorgverzekering als eerste wordt getoond en dat dit onderscheid duidelijk is voor de bezoeker. Onder betrouwbaarheid valt onder andere de regel dat de premie die op de site van de zorgvergelijker getoond wordt met de werkelijkheid overeen komt.

Houdt een vergelijker zich aan alle punten van de gedragscode, dan kan deze zich opgeven en een Keurmerk Objectief Vergelijken ontvangen. Jij als klant kunt dan letten op het keurmerk logo op de site van de zorgvergelijker, zodat je zeker weet dat je een onafhankelijk en eerlijk advies ontvangt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.