Nieuwe vergoeding: Gecombineerde Leefstijlinterventie

Nieuwe vergoeding: Gecombineerde Leefstijlinterventie

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Een ongezonde levensstijl brengen een hoop zorgkosten met zich mee. Overgewicht, een tekort aan lichaamsbeweging en een ongezonde voeding kunnen voor veel, soms chronische, gezondheidsklachten zorgen. Bij een verhoogd gewicht kan preventief worden gehandeld met een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI).

Wat is de GLI?

De GLI is een interventie, of programma, gericht op het verwerven en behouden van een gezonde levensstijl onder begeleiding van een gewichtsconsulent. De interventie richt zich op een gezond voedingspatroon, bewegen en andere zaken die tot een gezond (of ongezond) leven leiden, zoals stress en slaap.

Hoe doe ik hier aan mee?

Om deel te nemen aan een leefstijlinterventie / GLI moet worden doorverwezen door huisarts. De huisarts mag pas doorverwijzen wanneer een verhoogd gezondheidsrisico door overgewicht bestaat. De criteria hiervoor worden bepaald door de NGH standaard Obesitas en de Zorgstandaard obesitas.

Het gezondheidsrisico wordt bepaald aan de hand van het BMI in combinatie met andere risicofactoren. Vanaf een matig verhoogd risico mag de huisarts doorverwijzen.

Goed nieuws is dat vanaf 1 januari 2019 de Gecombineerde Leefstijlinterventie is opgenomen in het basispakket en zodanig wordt vergoed, mits een doorverwijzing vanuit de huisarts is verkregen.