Nieuwe zorgplannen maken korting eigen risico mogelijk

Nieuwe zorgplannen maken korting eigen risico mogelijk

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Na de eerdere afwijzing van de Eerste Kamer van haar wet vrije artsenkeuze komt Minister Edith Schippers met een nieuw pakket aan plannen. Waar het in de eerdere wet mogelijk werd gemaakt voor zorgverzekeraars alleen gecontracteerde zorgverleners te vergoeden is dit in het nieuwe voorstel niet langer het geval.

Om toch een hogere efficiƫntie en lagere kosten te bereiken in de zorg kunnen verzekeraars in het nieuwe voorstel hun verzekerden korting geven op het eigen risico wanneer gebruik wordt gemaakt van een door een verzekeraar voorgestelde zorgaanbieder. Bij uitvoering zouden de plannen moeten leiden tot een besparing van 1 miljard euro.

Na het sneuvelen van haar eerdere plannen was even sprake dat de minister op zou stappen wat zou leiden tot een kabinetscrisis. De minister stelde echter zelf dat nooit sprake zou zijn geweest van een vertrek. Volgens Schippers waren na het falen van haar zorgwet drie scenario’s mogelijk. Het opnieuw indienen van het wetsvoorstel, met de hoop dat de PvdA senatoren die eerder tegen gestemd hadden te overtuigen zouden zijn voor te stemmen, een Algemene Maatregel van Bestuur of een nieuw pakket aan maatregelen.

Door het introduceren van een mogelijke korting op het eigen risico moet het voor zorgverzekeraars aantrekkelijk worden zich op (chronisch) zieken te richten. Tot nog toe waren de inspanningen van verzekeraars vooral gericht op het binnenhalen van gezonde, jonge verzekerden met een lage behoefte aan zorg.

De kosten in de zorg zijn de afgelopen jaren zeer sterk gestegen waardoor de haalbaarheid van het huidige zorgstelsel sterk onder discussie is komen te staan. Het voorgestelde pakket aan maatregelen moet ertoe dienen dat zorg voor iedere Nederland beschikbaar en betaalbaar blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.