Omgaan met geld

Omgaan met geld

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Vanaf je achttiende verjaardag veranderen er wat dingen omtrent je financiële verantwoordelijkheid. Zo zijn je ouders niet meer verplicht om jou financieel te onderhouden. Dat betekent dus dat je op eigen benen moet gaan staan qua geld. Maar wat betekent dat precies voor jou?

Verplichte verzekeringen

Vanaf je 18e moet je zelf een basiszorgverzekering afsluiten die onder meer de kosten van de huisarts en medicijnen dekt. Deze basisverzekering is voor iedereen wettelijk verplicht. Je kunt er uiteraard voor kiezen om jezelf te verzekeren bij de maatschappij van je ouders, maar je kunt ook voor een in jouw ogen betere of goedkopere maatschappij kiezen. Een andere verplichte verzekering is de autoverzekering. Daarbij kun je kiezen uit drie dekkingen; de WA, WA beperkt casco of WA volledig casco.

Zorgtoeslag

De gemiddelde premie van de zorgverzekering ligt rond de 100 euro per maand. Maar om de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden, kun je zorgtoeslag aanvragen. Hoeveel je krijgt hangt af van je inkomen. Ga dat dus goed na, anders moet je straks een deel van je zorgtoeslag alsnog terugbetalen aan de Belastingdienst.

Je eigen schulden

Wanneer je 18 jaar bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de schulden die je maakt. Je ouders kunnen dus niet meer gedwongen worden om jouw schulden te betalen. Je bent zelf ook aansprakelijk voor de financiële gevolgen van een lening die je bent aangegaan. Let daar goed op en trap niet in de vele aanbieders die alleen maar van jou willen profiteren.

Studiefinanciering of schoolgeld

Als je studeert dan ontvang je meestal studiefinanciering van DUO. Daarmee betaal je jouw studie (lesgeld en lesmateriaal). Er wordt door DUO wel verwacht dat je ouders meebetalen aan je studiekosten. Ga je niet studeren, maar zit je nog op de middelbare school? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming in je studiekosten krijgen. Meer informatie daarover kun je vinden op de website van DUO.

Een financieel overzicht maken

Tel eerst je maandelijkse inkomsten bij elkaar op. Dat is niet alleen je salaris, maar ook je zorgtoeslag, je eventuele zak- en kleedgeld en studiefinanciering. Bedragen die je per jaar ontvangt, zoals je vakantiegeld, deel je door twaalf (maanden).

Tel vervolgens je maandelijkse uitgaven bij elkaar op. Maak een verdeling tussen je vaste lasten en ‘overige kosten’. Vaste lasten zijn onder andere de kosten voor je mobiele telefoon, verzekeringspremies, abonnementen, kostgeld en maandlasten voor je lening. Overige kosten zijn bijvoorbeeld uitgaan, kleding, verjaardagen, make-up of computerspelletjes.

Trek nu al je uitgaven af van je inkomsten. Zo zie je direct hoeveel je per maand overhoudt of juist tekort hebt. Blijkt uit je overzicht dat je maandelijks een tekort hebt? Dan is het zaak om je uitgaven wat beter te verdelen. Misschien geef je wel erg veel geld uit aan uitgaan en sporten en heb je nooit genoeg geld voor je kleding. Je kunt dan proberen om wat minder te gaan bellen en een avondje stappen in de maand over te slaan. Of spullen tweedehands te kopen in plaats van nieuw. Je kunt ook op zoek gaan naar een goedkopere verzekering of een voordeliger mobiel abonnement. Om echt de controle over je geld te krijgen is het makkelijk om voor sommige uitgaven een budget op te stellen. Reserveer iedere maand een vast bedrag en houd je eraan. Als je deze bedragen in je overzicht zet, zie je meteen of jouw gereserveerde budget haalbare kaart is. Voor je toekomstige uitgaven (auto, vakantie etc.) kun je iedere maand wat geld opzij leggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.