Onterecht betaald eigen risico gaat terug naar verzekerden

Onterecht betaald eigen risico gaat terug naar verzekerden

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

In 2013 kwam RTL Nieuws met de schokkende ontdekking dat ziekenhuizen mogelijk voor tientallen miljoenen euro’s foutieve declaraties hadden ingediend bij de zorgverzekeraars. Soms gebeurde dat vanwege onduidelijke wetgeving, maar in veel gevallen is dit ook bewust gebeurd. Gevolg hiervan was dat verzekerden teveel eigen risico moesten terugbetalen aan hun zorgverzekeraar. Zo kreeg het Sint Antonius Ziekenhuis begin 2014 een boete van maar liefst 2,5 miljoen euro, omdat het ziekenhuis in de periode van 2008 en 2012 voor ruim 25 miljoen euro onterecht had gedeclareerd bij zorgverzekeraars.

Er zijn onterechte declaraties ingediend bij zorgverzekeraars

In veel gevallen moet er bij een ziekenhuisbezoek het eigen risico van de zorgverzekering volledig betaald worden. Dit kan in dit verzekeringsjaar oplopen tot maximaal € 860, indien er gekozen is voor een vrijwillig eigen risico van € 500,00 naast het verplichte eigen risico van € 360,00. Uit recent onderzoek is opnieuw gebleken dat ziekenhuizen onterecht declaraties hebben ingediend bij zorgverzekeraars, die deze op hun beurt weer in rekening hebben gebracht bij verzekerden.

Hoe ontstaan onjuiste declaraties?

Naast het feit dat er soms bewust onjuist gedeclareerd is door ziekenhuizen, is dit vaak ook onbewust gebeurd. Begin van dit verzekeringsjaar stelde Bart Heesen, algemeen directeur van de Orde van Medisch Specialisten, dat onjuiste declaraties veel worden veroorzaakt door een complex systeem. Hij gaf daarnaast ook aan dat hij baalde van het feit dat de media onterecht het beeld schetst dat ziekenhuizen en specialisten bewust te hoge nota’s zouden indienen bij zorgverzekeraars.

Benadeelde verzekerden krijgen hun geld terug

Op 3 juli 2014 is er een motie van D’66 en CDA aangenomen in de Tweede Kamer dat gedupeerden hun geld terug moeten krijgen. De Tweede Kamer vindt het belangrijk dat mensen die hierdoor ten onrechte zijn benadeeld hun geld terug krijgen, zelfs wanneer ze zelf vergeten zijn dat terug te vragen aan hun zorgverzekeraar. Verzekerden die al aan de bel hebben getrokken bij de zorgverzekeraar worden momenteel al gecompenseerd.

De afhandeling van onjuiste declaraties

Inmiddels heeft het kabinet afspraken gemaakt met onder andere accountants, ziekenhuizen en zorgverzekeraars over de afhandeling van de onjuiste declaraties. Deze afspraken zullen ervoor zorgen dat veel verzekerden hun teveel betaalde eigen risico ook zullen terug krijgen. Nu komen daar ook nog de verzekerden bij die zich niet gemeld hebben, maar wel teveel betaald hebben voor het eigen risico van hun zorgverzekering.

Waar let u op bij het krijgen van een ziekenhuisnota?

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft vorig jaar met zorgverzekeraars afgesproken dat de nota diverse zaken moet vermelden:

  • Het specialisme van de arts/behandelaar;
  • De gestelde diagnose;
  • De naam van het ziekenhuis/de zorgaanbieder;
  • De kosten en de handelingen die zijn uitgevoerd.

Uiteraard kunt u altijd met de zorgverzekeraar contact opnemen wanneer u vragen heeft over de ziekenhuisnota.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.