Overlijdensgeval in het buitenland

Overlijdensgeval in het buitenland

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Waar je ook bent in de wereld, de kans op overlijden is altijd aanwezig. Wanneer je in het buitenland overlijdt, spelen de omstandigheden waarin dat is gebeurd een belangrijke rol. Is er bijvoorbeeld sprake van een natuurlijk overlijden of zijn de omstandigheden juist verdacht? Hoe zit dat eigenlijk met overlijden in het buitenland en je zorgverzekering? Zijn er zaken die wellicht je aandacht verdienen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar het buitenland?

Hoe handel je bij ziekte in het buitenland?

Als je tijdens je vakantie ziek wordt, is het verstandig om altijd even contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Ambulancevervoer en een ziekenhuisopname worden ook over de grens door je zorgverzekeraar vergoed. Het is echter goed om te beseffen dat dit gebeurt tegen de Nederlandse kostprijs. Extra kosten vallen onder de dekking van een aanvullende zorgverzekering of worden vergoed vanuit je reisverzekering. Bij ziekte in het buitenland is het daarom belangrijk na te vragen hoe je precies verzekerd bent en wat wel of niet wordt vergoed.

Wat doe je bij overlijden in het buitenland?

Ben je samen met een dierbaar familielid of vriend(in) op vakantie in het buitenland en komt deze persoon onverwachts te overlijden? Schakel altijd een arts in. Zeker als de persoon niet is overleden in het ziekenhuis. Verder is het slim om de alarmcentrale te bellen en na te gaan of repatriëringskosten worden vergoed. Daarmee controleer je eigenlijk of de overleden persoon wel verzekerd is. Mocht iemand niet verzekerd zijn, dan is het van belang om een repatriëringsbedrijf in te schakelen.

Een niet-natuurlijke dood

De dood treedt niet altijd op natuurlijke wijze in. Soms is iemand overleden vanwege een misdrijf of onder andere verdachte omstandigheden. In zo’n geval is het altijd noodzakelijk om de politie in te schakelen. Bij verrichting van sectie op het lichaam is het slim om deze situaties te bespreken met een alarmcentrale of repatriëringsbedrijf. Uiteraard heb je altijd een overlijdensakte nodig als er sprake is van een overlijden in het buitenland.

Contacteer de uitvaartverzekeraar

Heeft de overledene in Nederland een uitvaartverzekering afgesloten? Dan is het belangrijk zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de uitvaartverzekeraar. Lees hier alles over overlijden in het buitenland en het regelen van een uitvaart. Medewerkers van de Nederlandse Ambassade in het land waar je verblijft, kunnen je hier ook vaak bij helpen. Een uitvaartverzekeraar in Nederland weet vaak precies welke stappen er ondernomen moeten worden om een overledene naar Nederland te laten komen. Vanzelfsprekend gebeurt dit in overleg met de begrafenisondernemer en familie en/of andere nabestaanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.