Overstappen van de Diane-35 pil

Overstappen van de Diane-35 pil

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Door 13 bekende sterfgevallen die mogelijk samenhangen met het gebruik van de Diane-35 pil is veel ophef ontstaan over deze pil die ook veel wordt gebruikt als anticonceptiemiddel. Onlangs is bekend geworden dat anders dan in Frankrijk de pil niet van de Nederlandse markt zal worden gehaald.

Wat is de Diane 35 pil?

Door de hormonale eigenschappen van de Diane-35 pil is het geneesmiddel zowel effectief als anticonceptiemiddel alsmede tegen acne en lichte beharing. Het geneesmiddel dient alleen te worden voorgeschreven bij vormen van acne, vette huid en overbeharing maar in de praktijk wordt de pil ook voorgeschreven als anticonceptiemiddel. Diane-35 is de merknaam van Bayer, een van de producenten van de pil. De generieke vorm van het geneesmiddel (met exact dezelfde werkzame stoffen) staat bekend als Cyproteronacetaat / Ethinylestradiol.

Bijwerkingen van Diane 35

Het is bekend dat de Diane-35 pil gevaarlijk kan zijn bij personen met een verhoogd risico op een longembolie of trombose. In alle overlijdensgevallen is sprake geweest van deze aandoeningen als overlijdensoorzaak. Welke rol het gebruik van de Diane-35 pil heeft gespeeld is niet bekend, al was elk van de 13 vrouwen een gebruiker van de pil.

Vergoeding Diane 35

Omdat de Diane-35 pil om medische redenen werd voorgeschreven werd het geneesmiddel vergoed in het basispakket. Andere anticonceptiemiddelen worden al sinds 1 januari 2011 niet meer vergoed in het basispakket. De kans is dan ook zeer groot dat wanneer je de Diane-35 pil als anticonceptiemiddel gebruikt en over wil stappen naar andere anticonceptie je daarvoor zal moeten betalen. De kosten voor anticonceptie kunnen enkele tientallen euro’s per jaar bedragen.

Jonger dan 21 wel vergoeding anticonceptie

Alleen vrouwen jonger dan 21 jaar krijgen anticonceptiemiddelen vergoed uit het basispakket. Wanneer je ouder bent dan 21 wordt anticonceptie niet gedekt door de basisverzekering. Daarom zou anticonceptie alleen vergoed worden wanneer je hier aanvullend voor verzekerd bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.