Overstappen 18 jaar

Gedurende het jaar overstappen van zorgverzekering doe je normaal gesproken aan het einde van het jaar. In enkele uitzonderingsgevallen is het echter mogelijk ook gedurende het jaar over te stappen. Dit is mogelijk wanneer je dit jaar 18 wordt.

Niet teveel betalen

Tot je 18e verjaardag sta je standaard ingeschreven op de polis van je ouders of verzorgers. Tot dan toe hoefde er voor jou geen premie te worden betaald; je was gratis verzekerd. Helaas komt hier verandering in zodra je 18 wordt, ook voor jou moet dan premie betaald worden. Dit betekent dat als je ingeschreven blijft staan op de polis van je ouders, je dezelfde zorgverzekering als je ouders hebt.

De zorgverzekering is een dure verzekering en maakt een groot deel uit van de vaste lasten van veel mensen. Nu is het goed mogelijk dat je ouders een uitgebreide zorgverzekering hebben met veel extra’s waar jij eigenlijk helemaal niets aan hebt. Om geld te besparen kun je dan ook nagaan waar je ouders momenteel voor zijn verzekerd en of deze dekkingen wel relevant zijn voor jou. Zo niet, kun je flink geld besparen door zelf een eigen zorgverzekering af te sluiten!

Om goed een zorgverzekering te kunnen kiezen is het handig als je er iets vanaf weet.

De basisverzekering

Iedereen in Nederland moet verplicht beschikken over een basisverzekering. Het is zelfs strafbaar om niet verzekerd te zijn! De inhoud en dekkingen van de basisverzekering worden elk jaar door de overheid vastgesteld. Zo is iedereen verzekerd van dezelfde basiszorg. Het basispakket vergoed onder andere noodzakelijke medische zorg in ziekenhuizen, huisartsbezoeken en de apotheek.

Eigenlijk is elke basisverzekering dus hetzelfde maar de basisverzekering verschilt wel in prijs bij verschillende verzekeraars! Dit komt voornamelijk door twee dingen: de mate van vrije zorgkeuze en het serviceniveau. Vrije zorgkeuze houdt in dat je uit alle zorgverleners kunt kiezen die je wil bij noodzakelijke medische zorg. Mocht je een ernstige ziekte krijgen kun je dan zelf kiezen bij welk ziekenhuis je behandelt wordt, en wordt de rekening vergoed door je zorgverzekeraar. Tegenwoordig is geheel vrije zorgkeuze redelijk zeldzaam. Het is namelijk veel goedkoper voor verzekeraars om met een aantal zorgverleners zoals ziekenhuizen afspraken te maken, oftewel te contracteren. In dit geval kun je bij ziekte alleen terecht bij gecontracteerde zorgverleners.