Persoonsgebonden budget ouderen

Persoonsgebonden budget ouderen

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

U heeft behoefte aan goede, professionele hulp. Hulp die u of een familielid nodig heeft om beter te kunnen functioneren, ondanks een handicap of stoornis. Vaak kunt u de kosten daarvan niet betalen. Hiervoor is o.a. het Persoonsgebonden budget (PGB) ingevoerd. Een Dit is een geldbedrag dat u kunt krijgen om zelf zorg, begeleiding, hulp, hulpmiddelen of voorzieningen in te kopen.

Algemene informatie

Er zijn vier loketten die een PGB verstrekken, elk vanuit een andere wet.

Zorgkantoor, vanuit de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten); Zorgkantoren werken zelfstandig en zijn vaak gevestigd binnen het gebouw van een grote regionale zorgverzekeraar.

Zorgloket van uw gemeente, vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning); Elke gemeente geeft zijn eigen naam aan dit lokale loket waar burgers met hun vragen over ‘zorg’ terecht kunnen.

Uw zorgverzekeraar, vanuit de Zvw (Zorgverzekeringswet); Een onbekende vorm van een PGB waar uw zorgverzekeraar u ongetwijfeld meer over kan vertellen.

Uw gemeente, afdeling sociale zaken, vanuit de Wsw (Wet sociale werkvoorziening); Een PGB dat door de gemeente wordt beheerd en niet door de budgethouder zelf.

Hoe komt u in aanmerking voor een PGB?

Om te kijken of u in aanmerking komt voor extra zorg, begeleiding of individuele voorzieningen of hulpmiddelen moet er allereerst een indicatie worden gesteld. Vervolgens maakt u de keuze tussen zorg in natura (via een instelling) of voor een PGB (geldbedrag).

U moet er wel voor zorgen dat u goede zorg inkoopt. Voor hulp van een verpleegkundige moet u bijvoorbeeld iemand inhuren die daar officieel bevoegd voor is. U kunt aankloppen bij een instelling of een particulier bureau en/of zelfstandige zorgverleners inhuren. Als u dat wilt kunt u ook vrienden, bekenden of familieleden inhuren.

U mag alleen uitbetalen aan zorgverleners waar u een schriftelijke overeenkomst mee afsluit. Houdt u zich niet aan deze regels, dan kan het zorgkantoor het PGB terugvorderen. Gemeenten mogen zelf bepalen of u verantwoording moet afleggen en zo ja, over welk bedrag. U dient ter verantwoording ook een goede administratie bij te houden. Voor de vergoeding van medische behandelingen zult u een beroep moeten doen op uw zorgverzekeraar.

Op zoek naar de goedkoopste ouderen zorgverzekering? Vergelijk nu en vind een ouderen zorgverzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.