PGB moet binnen 2 weken aangevraagd

PGB moet binnen 2 weken aangevraagd

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Recent hebben houders van een persoonsgebonden budget (pgb) een brief ontvangen van hun zorgverzekeraar. Daarin staat dat mensen met een pgb met overgangsrecht in 2015 de aanvraag voor het nieuwe pgb binnen twee weken dienen te voltooien. Per Saldo, belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, geeft aan dat dit een veel te korte termijn is. Pgb houders zijn hier dan ook erg van geschrokken.

Per Saldo heeft bij de zorgverzekeraars protest ingediend en is niet te spreken over de dreigende taal die in de brief aan de verzekerden wordt gebruikt. Zo dient een verzekeraar niet met zijn cliënten om te gaan. Heb jij een persoonsgebonden budget en heb je deze brief ontvangen? Laat dan onderaan deze blog even je reactie achter.

Grote ergernissen

Eerder al hadden zorgverzekeraars besloten het pgb van cliënten te verlagen, waarna er een duidelijk protest klonk van budgethouders. Deze hadden namelijk door de overgangsregeling wettelijk recht op de vergoeding die ze in 2014 ook ontvingen. De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) besloot dan ook in het voordeel van de cliënten te oordelen.

In de brief die clienten met een persoonsgebonden budget nu hebben ontvangen, wordt aangegeven dat deze geen pgb meer krijgen in 2016 als de aanvraag niet op tijd wordt ingediend. De deadline voor het inleveren van de aanvraag is 30 oktober, waarbij de uiterste inleverdatum is vastgesteld op half november. Dat is meer dan een maand voordat de indicatie van de polisvoorwaarden en vergoedingen per 1 januari afloopt. Hoe kun je een pgb aanvragen, als de premie van je zorgverzekering en de dekking daarvan nog niet vastliggen?

Advies aan budgethouders

Per Saldo geeft het advies aan pgb houders om de brief als richtlijn te beschouwen en een afspraak voor een nieuwe datum te maken met hun zorgverzekeraar. De wijkverpleegkundige van de budgethouder kan hierbij hulp bieden. Een andere optie is het inleveren van het persoonlijke deel van de aanvraag, waarna het verpleegkundig deel later wordt opgestuurd. Zo weet de zorgverzekeraar dat de cliënt een aanvraag voor een pgb gaat indienen en kunnen de details later worden vastgelegd.

Helaas vreest Per Saldo dat niet alle pgb houders op tijd zullen zijn met het maken van een nieuwe afspraak en te laat zullen zijn met het indienen van hun aanvraag. En dat de verzekeraars hier van te voren al rekening mee hebben gehouden.

Welke zorgverzekeraar

Het zou weleens aantrekkelijk kunnen zijn om van zorgverzekeraar te wisselen, bijvoorbeeld omdat de nieuwe zorgverzekeraar de beste voorwaarden heeft met betrekking tot een pgb. Maar doordat de nieuwe polisvoorwaarden en vergoedingen pas later bekend zullen worden, is dit momenteel moeilijk in te schatten voor pgb houders.

Per Saldo brengt in november een overzicht naar buiten aan de hand van de meest recente informatie voor 2016, die zorgverzekeraars nog niet bekend hebben gemaakt. Zo kunnen budgethouders hopelijk tóch nog beslissen voor de verzekering die bij hen past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.