Rotterdam pakt veelverdieners binnen de zorg aan

Rotterdam pakt veelverdieners binnen de zorg aan

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Omdat de gemeente Rotterdam vindt dat geld voor de zorg naar zorg hoort te gaan, gaat de gemeente veelverdieners in de zorg aanpakken. Het blijkt namelijk dat binnen de gemeente Rotterdam maar liefst 69 bestuurders bij 39 zorgaanbieders teveel verdienen. In totaal zijn er 120 zorgaanbieders door de gemeente onderzocht: van het Erasmus Medisch Centrum tot thuiszorgorganisaties. Per 2016 gaat de gemeente veelverdieners korten op hun subsidie. Waarom zou de bevolking tenslotte mee moeten betalen aan topsalarissen van deze bestuursleden?

Deze maatregel is een voorloper op de Wet Normering Topinkomens, die topbestuurders in de publieke sector nog een paar jaar de tijd geeft om hun salaris aan te passen aan de ‘ministersnorm’ van 178.000 euro. Of het juridisch stand houdt weet de gemeente Rotterdam dan ook nog niet, maar ze verwachten dat deze maatregel binnen de contractuele vrijheid zal vallen.

Maatregelen in Rotterdam

De te hoge salarissen worden sinds donderdag op de website van de gemeente Rotterdam weergegeven. De gemeente ageert al langer op de ‘graaisalarissen in de zorg’. Nu kan de gemeente ook daadwerkelijk ingrijpen, omdat sinds dit jaar meer zorgtaken in de handen van de gemeentes zijn komen te liggen.

Alleen al de gemeente Rotterdam sluit per jaar binnen de zorg contracten voor een totale som van 400 miljoen euro af. Voor toekomstige contracten eist de gemeente nu inzage in de salarissen van 2015. Als de salarissen van zorgverleners boven de 178.000 euro liggen, wordt dat gekort op het vastgestelde bedrag.

De topverdieners in de zorg

Wat opvalt is dat regelmatig niet één bestuurslid, maar het hele bestuur meer dan de ministernorm verdient. Zoals bij ’s Heeren Loo Auriga, een organisatie in de gehandicaptenzorg. De norm werd het meest overschreden bij De La Salle, die jongeren met een licht verstandelijke beperking orthopedisch behandelt.

Vorig jaar lag het hoogste salaris daar op 317.335 euro. De zorginstelling EMC volgt met vier bestuurders die tussen de 281.000 en 308.000 euro verdienden. Daarnaast zijn er verschillende zorginstellingen die het EMC weer op de voet volgen, zoals het genoemde ’s Heeren Loo, Pluryn, ASVZ, Parnassia en Eleos.

Verbazing alom bij de zorginstellingen

De zorginstellingen geven aan verrast te zijn door deze actie en klagen over gegevens die niet kloppen. De Koraal Groep, waar onder andere De La Salle onder valt, eiste zelfs excuses van de gemeente Rotterdam en rectificatie van de gegevens. Ze geven aan dat de bedragen niet eens in de buurt komen bij de aanzienlijk lagere salarissen. Zo zou de directrice van La Salle geen 317.335, maar rond de 120.000 euro verdienen.

Hopelijk zorgt dit initiatief van de gemeente Rotterdam ervoor dat meer gemeentes zullen volgen. De budgetten die door gemeentes uitgeschreven worden aan zorginstellingen moeten ervoor zorgen dat de bevolking de zorg krijgt die ze nodig heeft. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de bestuursleden van zorginstellingen deze budgetten voor hun eigen gewin gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.