Ruil jij je privégegevens tegen premieverlaging?

Ruil jij je privégegevens tegen premieverlaging?

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Achmea privacy gegevensVerzekeraar Achmea, actief met onder andere de merken Zilveren Kruis en FBTO, wil je privégegevens registreren en daarvoor korting bieden op verzekeringen. Geef je bijvoorbeeld de data van de Nest thermostaat of rookmelder aan Achmea, dan krijg je in ruil daarvoor een korting op je inboedelverzekering. Wat zijn jouw privégegevens je waard? En is het beschermen van je gegevens niet belangrijker dan korting?

Volgens Achmea blijft het bovendien niet bij de Nest apparatuur, want het bedrijf wil met meerdere bedrijven die slimme apparatuur produceren gaan samenwerken. Zo kan het gegevens van verzekerden verzamelen. Deze slimme apparaten zijn bijvoorbeeld slimme lampen, sloten maar ook het apparaatje in je auto dat meet of je te snel rijdt. Achmea kan zo kijken of jij je huis wel goed tegen inbraak beveiligt en of je niet te snel rijdt, om zo korting te geven op de premies van je verzekeringen. Het zou gaan om gegevensverzameling op vrijwillige basis. Doe je niet mee, dan betaal je de normale premie.

Welke privégegevens worden er gedeeld?

Hier doet Achmea een stuk geheimzinniger over. Wat hun programma precies inhoudt komen we dan ook niet te weten. Er worden slechts twee voorbeelden genoemd, het eerste voorbeeld betreft het apparaatje voor in de auto, dat kan aflezen hoe snel je rijdt, optrekt en afremt. Achmea kan hierdoor je rijgedrag beoordelen. Rijd je voorzichtig, dan kun je 35% korting op de premie van je autoverzekering krijgen. Een doorsnee autobestuurder krijgt 10% korting, maar als je een geregelde snelheidsovertreder bent, heb je je gegevens helaas voor niets gedeeld en betaal je de volle premie.

Het tweede voorbeeld is de samenwerking met het Nest, sinds vorig jaar onderdeel van Google. Het Nest verzamelt gegevens over hoe je leeft, onder andere wanneer je slaapt of wanneer je uit huis bent. Waar Achmea deze gegevens voor nodig heeft is niet duidelijk. In Amerika is het Nest al langer in gebruik en ook hier maken verzekeraars afspraken met hun verzekerden om de gegevens die het apparaat registreert te kunnen gebruiken. Nest geeft in dit geval aan dat het geen data van gebruikers deelt met verzekeraars, alleen het feit of de apparaten aanstaan en functioneren.

De stap naar het delen van gezondheidsgegevens in ruil voor premiekorting op de zorgverzekering is snel gemaakt. Zou jij je hartslag van je Apple Watch en je eetgedrag delen voor een premiekorting?

Waarom wil Achmea jouw gegevens?

Je deelt niet zomaar je privégegevens, dus je wil weten waarvoor Achmea deze gaat gebruiken. Achmea zegt slechts te willen weten of een klant ‘veilig’ leeft, wat volgens hen niet alleen voordelen voor hen, maar ook voor de klant heeft. Natuurlijk is het zo dat iemand die veilig rijdt minder snel zijn auto in de prak rijdt. De kans op brandschade bij iemand met een rookmelder is ook minder groot. Dus, zegt Achmea, kan de verzekerde geld uitsparen door veiliger te leven en hoeven wij hierdoor minder geld uit te keren. Is dit een goede zaak, of te mooi om waar te zijn?

Tegengeluid

Onder andere de actiegroep Bits of Freedom, die vecht voor méér privacy, is zeker niet blij met de plannen van Achmea. Eerder kreeg ING ook al veel kritiek over zich heen, omdat het plannen maakte om gegevens van betaalrekeningen commercieel te gaan gebruiken. Achmea belooft je gegevens niet te delen met derden, maar Privacy Barometer tweet als volgt: ‘”Data niet delen met derden” betekent wél delen binnen de Achmea-groep: Centraal beheer, Zilverenkruis, Interpolis, FBTO, Inshared, etc.’ En het lijkt er inderdaad verdacht veel op, dat je gegevens zo niet op één plek blijven.

Bovendien is het natuurlijk niet helemaal eerlijk dat gebruikers die gemakkelijk hun privégegevens delen, minder hoeven te betalen dan mensen die hier huiverig tegenover staan. Klanten kiezen zelf wat ze willen delen. Maar het idee van het delen van privégegevens in ruil voor korting, creëert wellicht een situatie waarin alleen rijkere mensen zich nog enige privacy kunnen veroorloven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.