Second opinion gaat geen geld kosten

Second opinion gaat geen geld kosten

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Second opinion basispakket

In een poging de kosten van de zorg te drukken heeft minister Schippers van Volksgezondheid vorig jaar gevraagd om ideeën om kosten te besparen in het basispakket. Hierop heeft de Orde van Medisch Specialisten het idee geopperd om verzekerden te laten betalen voor een second opinion, iets dat tot nog toe volledig vergoed werd door het basispakket. Het argument dat de verenigde medici hierbij aandragen is dat een second opinion zelden leidt tot een andere diagnose terwijl de tijd van de arts wel veel geld kost.

Het Zorginstituut Nederland (ZiN) mengt zich nu in de discussie door te stellen dat de second opinion deel moet blijven uitmaken van het basispakket. Het heffen van een eigen bijdrage zou ‘niet wenselijk‘ zijn. Het vragen van een second opinion is volgens het ZiN een fundamenteel recht van de patiënt, een recht dat vastgelegd zou zijn in de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst.

Het ZiN, de organisatie die vroeger opereerde onder de naam College voor Zorgverzekeringen (CvZ), adviseert de overheid over de inhoud en de omvang van het basispakket. Het advies dat zij hierbij uitbrengt wordt vaak in zijn geheel overgenomen door de minister.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.