Slechte mondverzorging in verzorgingstehuizen

Slechte mondverzorging in verzorgingstehuizen

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Uit het rapport van de Inspectie van de Gezondheidszorg is gebleken dat de gebitsverzorging van ouderen vaak tekort schiet in verzorgingstehuizen. De verwaarlozing van het gebit kan leiden tot klachten zoals pijn, problemen met kauwen en spreken en het eten van minder voedsel. Ook is er een verhoogde kans op een longontsteking wanneer er sprake is van een slecht gebit.

Geen tandartscontracten

Bijna 60 procent van de medewerkers in de zorg blijkt te weinig kennis te hebben over mondverzorging. Naast het feit dat tandenpoetsen in de meeste verzorgingstehuizen niet meer blijkt te gebeuren, blijken er in de meeste gevallen ook geen contracten met tandartsen afgesloten te zijn. Bijna 70 procent van de verzorgingstehuizen stelde geen tandarts ter beschikking. In de gevallen dat er wel een tandarts aanwezig is, zijn er vaak niet de juiste faciliteiten, zoals een behandelkamer en de juiste materialen.

De Associatie Nederlandse Tandartsen is blij met het rapport. “Dit rapport van de Inspectie legt het steeds groter worderend probleem bloot”, zegt Jan Willen Vaartjes, de voorzitter van de associatie. Waarschijnlijk is het probleem ook nog veel groter dan er nu in kaart is gebracht. Er zijn namelijk ook nog veel ouderen die thuiszorg ontvangen waar de situatie waarschijnlijk niet anders is dan in de verzorgingstehuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.