Snellere herkenning van hart- en vaatziekten

Snellere herkenning van hart- en vaatziekten

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De hartstichting stelt zich de komende jaren een nieuwe topprioriteit in de vorm van het eerder/sneller herkennen van hart- en vaatziekten. De Hartstichting heeft hierover navraag gedaan bij de samenleving, die circa 12.500 stemmen opleverde. Meningen werden gevraagd aan zorgverleners, vrijwilligers, donateurs, patiënten en hun naasten. De toekomstige agenda van de Hartstichting heeft door al deze belangrijke stemmen de volgende vorm gekregen:

  • eerder/sneller herkennen hart- en vaatziekten
  • hart- een vaatziekten vrouwen
  • betere behandeling hartfalen en hartritmestoornissen
  • acute behandeling beroertes
  • onderzoek nieuwe manieren om zodoende een gezonde leefstijl langer vol te houden

De stemmers op één lijn

De Hartstichting mikt erop om de volgende 5 jaar 50 miljoen euro te werven voor de zojuist genoemde prioriteiten. De Hartstichting had niet verwacht dat de stemming zo eensgezind zou zijn onder de verschillende groepen die hun stem uitbrachten. Doordat de stemmers zo op een lijn zaten is het voor de Hartstichting kristalhelder geworden waar zij het gedoneerde geld de komende jaren aan zullen kunnen gaan besteden.

Vorm van de stemming

Door middel van een online vragenlijst waren de groepen die hun stem konden uitbrengen, 6 weken lang in staat om hun stem uit te brengen op een van de 17 onderzoeksthema’s. Deze lijst van onderzoeksthema’s zijn opgesteld via gesprekken met circa 150 personen die (tevens) afkomstig waren uit dezelfde groepen die hun stem konden uitbrengen. Deze benadering werd geadviseerd door een commissie van afgevaardigden die (wederom) bestond uit personen uit de in alinea 1 genoemde groepen. De lijst van prioriteiten zelf werd bepaald door het aantal stemmen te combineren met een symbolisch bedrag wat een stemmer qua belang aan het onderwerp toe kon kennen.

De missie van de Hartstichting

In totaal zijn er nu circa 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in Nederland. Er overlijden +/- 107 mensen per dag aan hart- en vaatziekten en zo’n 1.000 komen er dagelijks terecht in het ziekenhuis. De hartstichting heeft als belangrijke missie genezing, behandeling maar ook zeker dus preventie. De strijd van de Hartstichting woedt al 50 jaren en hart- een vaatziekten zijn dan ook een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. De missie bestaat vooral uit voorlichting over een gezonde levenstijl en innovaties in de zorg. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de website van de Hartstichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.