Stopzetten thuiszorg mag pas na onderzoek

Stopzetten thuiszorg mag pas na onderzoek

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Thuiszorg

Uit de eerste rechtszaak over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is geconcludeerd dat de huishoudelijk hulp van mensen niet zomaar gestopt mag worden. De gemeenten dienen eerst een zorgvuldig onderzoek uit te voeren voordat de hulp gestopt mag worden.

Onderzoek naar thuissituatie

Een hoogbejaard echtpaar heeft de gemeente Duntumadiel aangeklaagd omdat zij hun huishoudelijke hulp zouden verliezen. Zij waren het daar niet mee eens en besloten een rechtzaak tegen de gemeente aan te spannen. Het resultaat is dat het echtpaar hun huishoudelijk hulp mag houden. De Groningse rechter kwam met de uitspraak dat een gemeente alleen de thuiszorg mag stoppen wanneer er een grondig onderzoek is gedaan naar de thuissituatie van de desbetreffende persoon. Veel gemeenten willen in verband met de WMO aankomend jaar gaan bezuinigen op de zorg. Gemeenten mogen dus echter niet alleen een brief sturen met de mededeling dat de thuiszorg wordt opgezegd.

Waarschuwing voor alle gemeenten

Gebleken is dat een kwart van de gemeenten zich niet aan de regels houdt door de thuiszorg alsnog per brief of telefoon op te zeggen. Ouderenorganisatie ANBO ziet de uitspraak van de Groningse rechter als waarschuwing voor alle gemeenten. De organisatie roept iedereen die dreigt hun thuiszorg te verliezen om bezwaar te maken. Staatsscretatis Martin van Rijn is het geheel eens met de uitspraak van de rechter. Ook volgens Van Rijn mag het stopzetten van zorg pas na grondig onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.