Te hoge ziekenhuisfacturen

Te hoge ziekenhuisfacturen

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Uit recent onderzoek van zorgverzekeraar CZ blijkt dat ziekenhuizen dit jaar onterecht 400 duizend Euro in rekening brachten. 15 procent van de door CZ patiënten gecontroleerde facturen blijken te hoog. Het is dus van belang om je factuur te controleren, zou je zeggen. Maar zelden krijg je als patiënt de factuur in handen. Deze gaat namelijk direct naar je verzekeraar, die de kosten met het verplicht eigen risico verrekent. Vervolgens krijg jij een aangepaste factuur van je verzekeraar, als je tenminste nog niet door je eigen risico heen bent. Want dan krijg je helemaal geen factuur te zien.

Foute facturen controleren

Volgens CZ was het bedrag aan onterecht ontvangen inkomsten door ziekenhuizen het dubbele van het bedrag van vorig jaar. Rutte zegt dat CZ “een pluim” verdient, omdat de zorgverzekeraar foute facturen registreert. “Dat zouden er meer moeten doen. Het is weliswaar niet goed dat er fouten worden gemaakt, maar het is ook niet eenvoudig om die fouten er uit te halen.” Minister Schippers wil meer duidelijkheid met betrekking tot de kwestie.

Denk jij dat je een te hoge factuur hebt ontvangen na behandeling in het ziekenhuis, dan ben je niet de enige. Controleer daarom altijd je ziekenhuisrekening, want jij weet precies welke behandeling je hebt gehad. Vraag de factuur op bij het ziekenhuis en meld een eventueel incorrecte factuur bij je zorgverzekeraar. Helaas is het controleren vaak niet zo simpel, doordat ziekenhuizen DBC codes gebruiken op hun facturen.

Deze zogenaamde DiagnoseBehandelCombinatie codes beschrijven de precieze behandeling die een patiënt heeft ondergaan. Deze zijn niet altijd even goed te begrijpen voor patiënten. Bovendien staan er soms behandelingen of onderzoeken op de factuur die niet zijn uitgevoerd. Dit komt doordat ze wel binnen het behandeltraject vallen dat standaard in de DBC is vastgelegd.

Meer controle

Gelukkig werkt de NPCF (Nederlandse Patiëntenfederatie) met ziekenhuizen en verzekeraars samen om ziekenhuisrekeningen beter leesbaar te maken. Want als patiënt moet je natuurlijk zelf kunnen zien wat je behandeling gekost heeft. Zeker na de verhoging van het eigen risico kijken patienten kritischer naar de zorgkosten die ze kwijt zijn.

CZ gelooft echter niet dat er sprake is van zorgfraude. Meestal zijn de facturen incorrect door fouten in de declaratiesoftware van de ziekenhuizen, of worden behandelingen per ongeluk dubbel aangeslagen. Helaas kunnen deze vaak kleine foutjes grote gevolgen hebben voor de patiënt, want dit gaat wel van het eigen risico af.

Transparantie door prijsopgave

Het handigst zou het natuurlijk zijn als ziekenhuizen van te voren een prijsopgave doen. Doordat de politiek zich momenteel inzet voor meer transparantie in de zorg zou dit wel eens werkelijkheid kunnen worden. Maar een exact bedrag blijft ook dan moeilijk te noemen: Het uiteindelijke bedrag hangt namelijk af van variabele factoren zoals de behandelingsduur, de DBC code en de afspraken met de verzekeraar.

Minister Schippers roept voorlopig zowel ziekenhuizen als zorgverzekeraars op om goed naar de kosten te kijken. Bovendien pleit D66-Kamerlid Dijkstra ervoor dat patiënten die teveel betaald hebben door een incorrecte ziekenhuisfactuur hun geld terugkrijgen. Wat vind jij van deze stelling? Laat hieronder even je reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.