Technologie voor innovatieve zorg

Technologie voor innovatieve zorg

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Op 12 November geeft lector Linda Wauben van de Hogeschool Rotterdam een openbare les waarin ze uitlegt hoe technologie kan helpen de toenemende kosten van de zorg te drukken. Ze zal hierbij een aantal technische innovaties uitlichten die de zorg kunnen verbeteren en de kosten beheersen. Ze kijkt hierbij wat wel en niet werkt en test de zorginnovaties aan de hand van onderzoek, ontwerp en toepassingen op kleine schaal.

Deze onderzoeklijn Zorginnovatie met Technologie is dan ook door Linda Wauben ontwikkeld en ze zal deze tijdens de openbare les uitlichten, met name de visie en aanpak die wordt gehanteerd. Ook de huidige stand van de zorg en de mogelijke innovaties worden besproken, samen met uitdagingen op dit gebied.

Zorginnovaties

Zorginnovaties zijn zowel fysieke producten zoals rolstoelen, operatietafels, brancards, maar ook zorgdiensten zoals zorgapps, behandelen op afstand, online consulten, en als laatste procedures zoals richtlijnen voor het verlenen van zorg. De bedoeling van zorginnovaties is het bijdragen aan ondersteuning van zorgverleners, zodat deze deels ontlast kunnen worden en kosten kunnen worden gedrukt. Daarnaast gaat ook de kwaliteit en veiligheid van de zorg omhoog door de toegepaste techniek. Zorginnovaties maken het leven vaak een stuk leuker.

Inzet zorginnovaties steeds belangrijker

Doordat zorgkosten steeds verder toenemen en het aantal zorgverleners afneemt, wordt het steeds belangrijker om gebruik te maken van de juiste technologie binnen de gezondheidszorg. Technologische ontwikkelingen voor de zorg raken hierdoor in een stroomversnelling en dit leidt tot de nodige hervormingen in de zorg. De processen moeten anders georganiseerd worden en de opleidingen binnen de zorgsector, maar ook de technische sector, moeten beter worden afgestemd op deze ontwikkelingen.

Technische Innovatie in de Zorg

Technische Innovatie in de Zorg is een verbindende openbare les. Hier werken multidisciplinaire teams samen om zorgtechnologie te onderzoeken en te ontwikkelen. Deze teams bestaan uit studenten- en docentonderzoekers van de Hogeschool Rotterdam en uit andere nationale maar ook internationale instellingen zoals ziekenhuizen en particuliere bedrijven.

Het bevat het onderzoeken en evalueren van technologie (technology assessment), de acceptatie van deze technologie door patiƫnten en zorgverleners (technology acceptance) en de invloed van de technologie op de werkprocessen van zorgverleners. Vervolgens zullen de resultaten hiervan worden bekeken en de zorgtechnologie hierop aangepast. De openbare les Technische Innovatie in de Zorg is aan de onderzoekslijn Zorginnovatie met Technologie verbonden.

Jouw mening

Wat vindt jij van de innovaties in de zorg? Vind je het een goede zaak, of vind je misschien dat het alles wat onoverzichtelijk maakt? Denk je dat het straks goede bezuinigingen op gaat leveren, of ben je bang dat er voorlopig teveel geld in de onderzoeken en ontwikkelingen van deze innovaties gestoken wordt? We zijn benieuwd naar jouw mening, dus laat beneden je reactie even achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.