Traagheid bij gemeenten bij afsluiten contracten voor zorg

Traagheid bij gemeenten bij afsluiten contracten voor zorg

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Vanaf 1 januari 2015 krijgen de gemeenten de verantwoordelijkheid over onder andere de jeugdzorg. Zij hadden voor 1 november alle contracten getekend moeten hebben met zorginstellingen voor de jeugdzorg. Er is echter gebleken dat meer dan de helft van de gemeenten zich niet aan deze afspraak heeft gehouden. Hans Kamps, voorzitter Jeugdzorg Nederland, vreest dat mensen die op 1 januari zorg nodig hebben steeds onzekerder worden door de huidige situatie.

Ontstaan lange wachtlijsten zorg

“Wat er nu gaat gebeuren is dat veel instellingen beginnen met het afstoten van verschillende onderdelen, omdat wachten tot 1 januari niet verantwoord is”, aldus Hans Kamps. Wanneer dit het geval zou zijn, zou dat betekenen dat er op 1 januari niet genoeg capaciteit is om alle zorg te dragen. Als jongeren dan zorg nodig zouden hebben, kan deze niet geleverd worden en zullen er lange wachtlijsten ontstaan.

Toezicht kabinet op gemeenten

De deadline voor het afsluiten van contracten met zorginstellingen is door Staatssecretaris Van Rijn opgeschoven van 1 november naar 1 december. Momenteel heeft 43 procent van alle gemeenten een contract afgesloten met een zorginstelling voor de jeudgzorg. Ongeveer 41 procent verwacht in de komende twee weken een contract te hebben afgesloten en de overige 16 procent heeft de verwachting dat dit in de laatste weken van november zal gebeuren. Het kabinet houdt de gemeenten die momenteel nog geen contract hebben getekend met een zorginstelling strenger in de gaten. Kamps heeft er echter geen vertrouwen in dat de nieuwe deadline nu wel gehaald zal worden. “Dit is al de tiende keer dat de deadline verschoven is, waarom zou die dit keer wel gehaald worden?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.