Tussentijdse wijziging vergoeding niet meer mogelijk

Tussentijdse wijziging vergoeding niet meer mogelijk

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft besloten dat tussentijdse wijzigingen van vergoeding van onder andere medicijnen voor verzekeraars niet meer mogelijk is. De wijzigingen die verzekeraars vanaf januari 2016 aanbrengen in de vergoedingen, zullen pas het volgende jaar ingaan. Dit geeft verzekerden, apothekers en andere zorgaanbieders meer zekerheid. En het zorgt daarnaast voor meer broodnodige transparantie in de zorg.

Aanleiding maatregel

De aanleiding van het besluit was voor ZN dat bepaalde verzekeraars tussentijds besluiten namen om speciaal bereide medicijnen waarvan het effect niet bewezen was, niet meer te vergoeden. Verzekerden die hiervan gebruikmaakten kregen daardoor binnen een paar dagen opeens geen vergoeding meer voor deze medicijnen.

Dat leidde niet alleen tot grote onrust begin dit jaar, maar ook tot financiële problemen onder de verzekerden. Onder andere minister Schippers van Volksgezondheid vond de periode waarin de vergoeding werd gewijzigd veel te kort. Vervolgens zorgde dit voor enorme kritiek en hebben veel zorgverzekeraars besloten de vergoeding van de ruim 400 medicijnen nog een aantal maanden aan te houden.

Gevolgen van de wijzigingen door verzekeraars

Ondertussen moesten patiënten rekeningen uit eigen portemonnee betalen waarvan zij begin van het jaar niet op de hoogte waren, soms wel honderden euro’s per maand, wat bij een deel van hen voor financiële problemen zorgde. De impact van de keuze voor de verkeerde zorgverzekering is voor een verzekerde al enorm, als deze van te voren geen overzicht heeft en voor plotselinge wijzigingen komt te staan is de keuzevrijheid ook nog eens zeer beperkt.

Daarom besluit het ZN vanaf begin volgend jaar deze nieuwe maatregel in te laten gaan. Door deze wijziging toe te passen weet de verzekerde voortaan ruim van te voren hoe duur de medicijnen worden, waardoor deze financieel beter voorbereid is en eventueel kan overstappen op een andere verzekering of verzekeraar.

Het besluit van ZN

Om financiële problemen van patiënten, maar ook van apothekers, in de toekomst tegen te gaan heeft ZN dus besloten de tussentijdse wijzigingen pas vanaf 1 januari van het volgende jaar in te laten gaan. Veranderingen zoals het stoppen of verlagen van vergoedingen die eerder binnen het basispakket vielen, moeten daarnaast inzichtelijker worden voor de patiënt. Deze blijkt namelijk de afgelopen jaren steeds vaker professioneel advies te vragen bij het kiezen voor een zorgverzekering.

In het nieuws is de afgelopen tijd vaker naar voren gekomen dat er toch vooral behoefte is aan transparantie in de zorg. Hopelijk gaat deze regel daar onder andere aan bijdragen. Hierdoor kunnen verzekeraars niet meer zomaar beslissen dat ze bepaalde zorg niet meer vergoeden en is de verzekerde niet meer overgeleverd aan de grillen van zijn of haar verzekeraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.