Veel Nederlanders geen zorgverzekering vanwege gemoedsbezwaren

Veel Nederlanders geen zorgverzekering vanwege gemoedsbezwaren

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De Telegraaf meldt vandaag dat vorig jaar 12.500 Nederlands geen zorgverzekering hadden vanwege gemoedsbezwaren. Een basisverzekering is in principe voor elke Nederlander verplicht maar mag worden geweigerd in het geval van gemoedsbezwaren, bijvoorbeeld door religieuze redenen.

Volgens de Zorgverzekeringswet (ZvW) moet elke Nederlandse ingezetene van 18 jaar en ouder voor ten minste het basispakket verzekerd zijn. De wet kent slechts twee uitzonderingen; militairen in actieve dienst en mensen met gemoedsbezwaren. Militairen in actieve dienst zijn verzekerd bij Defensie via de SZVK.

Geen premie zorgverzekering

Wanneer iemand aangeeft gemoedsbezwaard te zijn moet een uitzondering worden aangevraagd bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), er kan dan een ontheffing worden verleend voor de AWBZ en ZvW. De aanvrager moet wel aan kunnen tonen helemaal geen andere verzekeringen te hebben. Wanneer iemand de ontheffing toegewezen krijgt hoeft geen premie meer te worden betaald voor de zorgverzekering.

In plaats daarvan wordt via de inkomstenbelasting toch een bedrag geïnd, de bijdragevervangende belasting. Dit geldt wordt geparkeerd op een soort spaarrekening bij het College voor Zorgverzekeringen (CvZ). Zorgkosten worden dan uit dit saldo betaald. Mocht het saldo tekort schieten dient de rest van de zorg zelf te worden betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.