Wanneer vrijwillig eigen risico verhogen?

Wanneer is het slim om mijn eigen risico vrijwillig te verhogen?

Antwoorden op deze vraag

Antwoord door GoedkoopsteZorgverzekering.nl op 4 november 2014

De premie van de basisverzekering is voor een groot gedeelte afhankelijk van het eigen risico, oftewel het gedeelte van de gemaakte zorgkosten dat zelf moet worden betaald. Door het eigen risico vrijwillig te verhogen kan de maandpremie een stuk lager uitvallen.

Lage zorgkosten

Bij het bepalen of een vrijwillige verhoging van het eigen risico een verstandige beslissing is dienen de gemaakte zorgkosten van de afgelopen jaren als uitgangspunt te worden genomen. Wanneer in de afgelopen jaren geen noemenswaardige zorgkosten zijn gemaakt en het eigen risico niet of amper is aangesproken is het waarschijnlijk dat ook komend jaar het eigen risico niet wordt aangesproken.

Financiële zekerheid

Naast lage zorgkosten moet ook de persoonlijke financiële ruimte een overweging vormen. Wanneer wordt besloten het eigen risico te verhogen moet met de mogelijkheid rekening gehouden worden dat er wel grote zorgkosten worden gemaakt. In dit geval zal het hoge eigen risico wel zelf moeten worden betaald. Het is dan ook verstandig een constant spaarsaldo te hebben ter hoogte van eigen risico mochten er onverhoopt zorgkosten worden gemaakt.

Bij grote zorgkosten waar het gehele eigen risico wordt aangesproken zijn veel zorgverzekeraars bereid tot betalingsregeling waarbij het eigen risico gespreid kan worden betaald.

Beantwoord ook deze vraag