Wat is gecontracteerde zorg?

Mijn zorgverzekeraar zegt dat alleen gecontracteerde zorg volledig wordt vergoed, maar wat is gecontracteerde zorg precies?

Antwoorden op deze vraag

Antwoord door GoedkoopsteZorgverzekering.nl op 6 november 2014

Zorgverzekeringen komen in twee varianten, de naturaverzekering en de restitutieverzekering. In 2015 was sprake dat hier nog een derde variant aan zou worden toegevoegd: een zorgverzekering zonder enige zorgkeuze. Deze laatste variant is nooit gerealiseerd.

De natura- en restitutieverzekering verschillen van elkaar in de mate van zorgkeuze. Bij een naturaverzekering worden alleen gecontracteerde zorgaanbieders 100% vergoed, dit zijn zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. Andere zorgaanbieders worden slechts gedeeltelijk vergoed. Wanneer u met een naturaverzekering gebruik maakt van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder moet u zelf bijbetalen, dit kan oplopen tot 60% van de kosten.

Een restitutieverzekering staat ook wel bekend als een verzekering met vrije zorgkeuze. In dit geval worden alle (erkende) zorgaanbieders vergoed.

Wanneer u over een naturaverzekering beschikt is het dan ook zeer sterk aan te raden eerst contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om na te vragen welke zorgverleners vergoed worden.

Beantwoord ook deze vraag