Zorgverzekering na 18e verjaardag?

Wat gebeurt er met mijn zorgverzekering na mijn 18e verjaardag?

Antwoorden op deze vraag

Antwoord door GoedkoopsteZorgverzekering.nl op 4 november 2014

Tot je 18e verjaardag ben je voor je zorgverzekering gratis meeverzekerd geweest met je ouders of verzorgers. Ingeschreven staan op de polis van je ouders wordt dit ook wel genoemd. Helaas moet er ook voor jouw zorgverzekering premie worden betaald, vanaf de dag dat je 18 wordt. Dit geldt voor zowel de basisverzekering of eventuele aanvullende verzekeringen.

Ingeschreven blijven bij je ouders

Ook na je 18e kun je ervoor kiezen om ingeschreven te blijven staan op de polis van je ouders. Je bent dan voor dezelfde zaken verzekerd als je ouders – ook de aanvullende verzekeringen die zij hebben gelden dan ook voor jou. De premie wordt dan in rekening gebracht bij degene op wiens naam de polis staat. Op een gegeven moment zal de zorgverzekering je een eigen polis aanbieden. Zo kun je bij VGZ tot je 30e ingeschreven staan op de polis van je ouders.

Een eigen zorgverzekering

Naast ingeschreven blijven staan bij je ouders is het natuurlijk ook mogelijk een eigen zorgverzekering af te sluiten, ook al ben je nog thuiswonend. Het grote voordeel hiervan is dat je een zorgverzekering af kunt sluiten die beter bij jouw wensen past dan de zorgverzekering van je ouders. Zo kan het zijn dat je ouders (dure) aanvullende verzekeringen hebben die jij helemaal niet nodig hebt.

In dat geval is het in veel gevallen een stuk goedkoper om je eigen zorgverzekering af te sluiten.

Antwoord door F. Vogel op 24 september 2017

Kind studeert aan een particuliere opleiding. Is hij/zij dan een student in de zin van de verzekeringmaatschappijen?

Antwoord door GoedkoopsteZorgverzekering.nl op 24 september 2017

In principe kan iedereen zich inschrijven voor een ‘studenten zorgverzekering’ – zorgverzekeraars zijn namelijk gehouden aan de wettelijk vastgelegde acceptatieplicht. Dit houdt in dat een ieder die zich wil verzekeren voor een zorgverzekering bij een bepaalde maatschappij moet worden geaccepteerd voor de basisverzekering, ongeacht demografische kenmerken of medische conditie.

Aan de andere kant kan er in veel gevallen bij een zorgverzekeraar (zoals Zilveren Kruis) gebruik worden gemaakt van een collectieve korting. Deze korting wordt al dan niet toegewezen op basis van het opleidingsinstituut waar uw kind studeert. Tijdens het afsluiten van de zorgverzekering bestaat de mogelijkheid om (op de site van de zorgverzekeraar) het opleidingsinstituut in te voeren om te achterhalen of er aanspraak kan worden gemaakt op een collectieve korting.

Beantwoord ook deze vraag