Veranderingen zorg op school

Veranderingen zorg op school

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Dit betekent dat gemeenten grotendeels de zorg moeten dragen van kinderen en jongeren met onder andere ADHD, dyslexie of autisme. Deze verantwoordelijkheid lag voorheen bij de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, maar wordt overgedragen naar de gemeenten. Er kan dus wat gaan veranderen voor de kinderen die op dit moment AWBZ-hulp op school ontvangen.

Verantwoordelijkheid zorg op school

De gemeenten worden onder andere verantwoordelijk voor de begeleiding van kinderen op school, zoals naar het toilet gaan en het aan- en uitkleden. Ook zal de gemeente voortaan verantwoordelijk zijn over de toediening van medicijnen op scholen. Het zogeheten ‘rugzakje’ zal in 2015 niet meer gebruikt worden. Scholen zullen van de overheid extra geld ontvangen om extra zorg te kunnen geven aan kinderen die dat tijdens schooluren nodig hebben. Het persoonsgebonden budget zal wel blijven bestaan en diegenen die hiervoor in aanmerking komen, zullen van hun gemeente bericht krijgen.

Jeugdzorg

Naast deze zorg op school valt er natuurlijk nog veel meer onder de Jeugdzorg. Zo zal ook de zorg voor kinderen met een ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) vanaf 1 januari 2015 onder de nieuwe Jeugdwet vallen. Gemeenten moeten deze zorg zelf gaan organiseren en financiëren. Daarnaast krijgen zij ook de volgende zorg in hun takenpakket:

  • Hulp bij opvoeding
  • Zorg voor kinderen met een verstandelijke beperking
  • Hulp bij kinderen met ADHD, autisme en andere vormen van geestelijke
  • gezondheidszorg.

  • Pleegzorg
  • Kinderbescherming
  • Gesloten jeugdzorg
  • Reclassering
  • Preventieve gezondheidszorg

Overgangsjaar

Deze wijzigingen zullen vanaf 1 januari 2015 ingaan, maar dit betekent niet dat uw kind vanaf deze datum misschien geen zorg meer zal ontvangen. Het aankomende jaar is namelijk een overgangsjaar. Dit betekent dat wanneer uw kind voor 31 december 2014 met een behandeling is of bepaalde zorg is gestart, deze doorloopt tot het einde van de indicatie. Deze overgangsrecht is echter maar tot 1 januari 2016 geldig. Wanneer uw kind een indicatie heeft die langer doorloopt dan 1 januari 2016 moet u een nieuwe verwijzing opvragen. Als het mogelijk is zal dezelfde zorgverlener de zorg blijven verschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.