Verdubbeling vermogen zorgverzekeraars

Verdubbeling vermogen zorgverzekeraars

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Zorgpremie

In de afgelopen zes jaar is het vermogen van zorgverzekeraars verdubbeld. Het vermogen van zorgverzekeraars is van 4 miljard Euro in 2007 gestegen naar 8 miljard Euro in 2013. De financiële buffers van de zorgverzekeraars zijn hierdoor flink gestegen. De maandelijkse zorgpremie gaat ondanks deze financiële buffer toch omhoog in 2015.

Hoge winsten

Zorgverzekeraars zijn verplicht om een financiële buffer achter de hand te hebben om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is het gezamenlijk vermogen van zorgverzekeraars is 2,5 keer zo hoog als de eis van de Nederlandse Bank. Deze groei is volgens het CBS toe te schrijven aan de hoge winsten die zorgverzekeraars ondanks de hoge zorgkosten vanaf 2011 maken. In 2013 ging het om een winst van 1,3 miljard Euro. Dat de maandelijkse zorgpremie aankomend jaar toch weer omhoog gaat is dankzij de uitbreiding van de basisverzekering en omdat de premie in 2014 lager is uitgevallen. Zorgverzekeraars lopen aankomend jaar meer risico, omdat ze de thuisverzorging en verpleging moeten bekostigen.

Zorgpremies

De afgelopen jaren is de zorgpremie die verzekerden betalen nauwelijks gestegen. Gemiddeld wordt er per verzekerden zo’n 1300 Euro per jaar betaald aan de zorg. Wanneer dit bedrag vergeleken wordt met de gemiddelde zorgpremie van 2009 is er een stijging van een derde te zien. In 2009 betaalde verzekerden ‘slechts’ 950 Euro aan de zorg. Vanaf aankomend jaar zullen de zorgpremies voor de basisverzekering stijgen. Werkgever zijn de afgelopen jaren ook meer gaan betalen aan de zorg. In 2005 was de bijdrage van de werkgevers gemiddeld 1250 Euro per jaar en in 2013 was dit bedrag gestegen naar meer dan 1900 Euro per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.