Vergoeding van hulpmiddelen voor ouderen

Vergoeding van hulpmiddelen voor ouderen

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Ouderen met een beperking of een chronische ziekte hebben vaak hulpmiddelen (rolstoelen, rollators en gehoorapparaten) of voorzieningen (taxivergoeding, aanpassing aan uw huis) nodig. Hulpmiddelen en voorzieningen helpen u zelfstandig te blijven. Maar wat vergoedt uw verzekeraar allemaal?

Wat vergoedt uw verzekeraar?

‘Gewone’ hulpmiddelen: krijgt u vergoed. Bijvoorbeeld een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Meestal koopt de zorgverzekeraar het hulpmiddel dan voor u. Gebruikt u het hulpmiddel minder dan een halfjaar? Dan kunt u het ook lenen bij de thuiszorgwinkel, waar u dan niet voor hoeft te betalen. Wat ook belangrijk om te weten is dat uw gemeente huishoudelijke hulp vergoedt, maar ook uw rolstoel, vervoer en woningvoorzieningen. De gemeente kan de hulpmiddelen en voorzieningen voor u inkopen of u kunt ze zelf inkopen met een persoonsgebonden budget (PGB). Heeft u door een ziekte of beperking in het dagelijks leven hulp nodig om zo goed mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen? Of uw favoriete bezigheden zoveel mogelijk te kunnen blijven doen? Dan kunt u bij hun gemeente terecht voor voorzieningen die u nodig hebt om:

  • Een huishouden te voeren
  • Uzelf te verplaatsen in en om de woning
  • U binnen uw eigen regio te verplaatsen
  • Mensen te ontmoeten en daarmee sociale contacten aan te gaan.

Uw zorgverzekeraar vergoedt (een deel) van de kosten voor fysiotherapie als u daarvoor aanvullend verzekerd bent. In de voorwaarden van uw aanvullende verzekering staat precies hoeveel u vergoed krijgt. U kunt ook zelf contact opnemen met uw verzekeraar of via onze handige site goedkoopstezorgverzekering.nl/ouderen een aantal aanbiedingen van verzekeraars met elkaar vergelijken. Heeft u alleen een basisverzekering, dan kunt u gebruikmaken van fysiotherapie, maar u betaalt dit dan zelf.

Heeft u een chronische aandoening?

Heeft u een chronische aandoening die in de ‘lijst Borst’ staat (landelijke lijst chronische aandoeningen), dan betaalt u de eerste 20 behandelingen zelf, tenzij u hiervoor aanvullend verzekerd bent. Is dat het geval, dan vergoedt uw zorgverzekeraar de eerste 20 behandelingen deels of volledig. In de voorwaarden van uw aanvullende verzekering staat precies hoeveel u vergoed krijgt. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten vanaf de 21e behandeling vervolgens volledig vanuit de basisverzekering. Uw therapeut bepaalt samen met u en eventueel met uw arts hoeveel behandelingen er nodig zijn.

Informeer bij uw therapeut

Uw therapeut kan u informeren over uw recht op vergoeding van de behandeling. Bij ons kunt u zich informeren over verschillende ouderen zorgverzekeringen. Die kunt u dan meteen met elkaar vergelijken zodat u direct kunt zien of u elders beter en/of goedkoper verzekerd kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.