Vergoedingen Mantelzorg

Vergoedingen Mantelzorg

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Als mantelzorger voorziet u in onbetaalde zorg voor zieke of gehandicapte familieleden of vrienden, zonder dat u hiervoor een als beroepskracht actief bent. Mantelzorg is intensief en langdurig: meer dan 8 uur per week of langer dan 3 maanden. Wij zetten voor u uiteen of u als mantelzorger recht hebt op vergoedingen van uw zorgverzekering. Indien u aanvullend verzekerd bent en voldoet aan de criteria van mantelzorg, komt u voor vergoeding in aanmerking. Het basispakket biedt dus geen vergoedingen voor mantelzorgers. Bij de meeste verzekeraars kunt u terecht voor:

  • vervangende mantelzorg voor 100 procent, variërend van 4 tot 42 dagen per jaar of een gemaximeerd geldbedrag;
  • vergoedingen voor mantelzorgmakelaars; zij kunnen u helpen met het uitzoeken van bepaalde vergoedingen of zorgvoorzieningen;
  • mantelzorgcursussen;
  • mantelzorgarrangementen

Weet waarvoor u verzekerd bent

Of mantelzorg bij uw verzekeraar vergoed wordt en voor hoeveel, is altijd te vinden in de polisvoorwaarden die u van uw verzekeraar krijgt bij het afsluiten van uw polis. Ook is het handig contact op te nemen met uw verzekeraar of intermediair, zodat u zeker weet wat u wel en niet vergoed krijgt.

Mantelzorgcompliment

Mantelzorgers kunnen ook in aanmerking voor het mantelzorgcompliment. Het mantelzorgcompliment is een geldbedrag van 200 euro en is in het leven geroepen zodat de overheid haar waardering voor mantelzorgers kan laten blijken. Het compliment lijkt per 1 januari 2015 echter te worden afgeschaft. Degene voor wie u zorgt, ontvangt automatisch een formulier van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dat hij of zij u als mantelzorger een compliment kan geven. De SVB betaalt het geldbedrag ook uit. Voor degene die de zorg vraagt, heeft het mantelzorgcompliment geen gevolgen voor de hoogte van het persoonsgebonden budget (PGB).

Dag van de Mantelzorg

Mezzo, de landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg, kan u voorzien van nog meer informatie over mantelzorg. Deze vereniging organiseert ook de Dag van de Mantelzorg, die dit jaar plaatsvindt op 10 november. Tijdens deze dag worden mantelzorgers onder andere door zorgprofessionals in het zonnetje gezet voor hun verdiensten. Het thema is ‘Yes We Care!’.

Vergoedingen per zorgverzekeraar

Verzekeraar Pakket Vergoeding mantelzorg
Univé Goed €250 per jaar, maximaal 4 dagen
Univé Goed €500 per jaar, maximaal 9 dagen
Univé Goed €750 per jaar, maximaal 14 dagen

 

Bronnen: Rijksoverheid.nl, Mezzo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.