Vruchtbaarheidsbehandelingen

Aanbevolen Zorgverzekering IVF

Niemand hoopt ermee te maken te krijgen, maar het kan voorkomen dat het natuurlijk zwanger raken niet wil lukken. Er zijn echter verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen waardoor er alsnog een kans is om zwanger te raken. Het is niet voor iedereen duidelijk of deze behandelingen vergoed worden vanuit de basisverzekering.

Het is niet nodig om u aanvullend te verzekeren voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Er zijn verschillende behandelingen die volledig vanuit de basisverzekering worden vergoed. Het gaat hier om behandelingen als Ovulatie-Inductie (OI), Kunstmatige Inseminatie (KI) en Intra Uteriene Inseminatie (IUI). De behandelingen Intracytoplasmatische sperma injectie (ICSI) en In Vitro Fertilisatie (IVF) worden echter maar drie keer per zwangerschap vergoed vanuit de basisverzekering. Het is wel mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten wanneer er meer dan drie behandelingen nodig zijn. Houdt er wel rekening mee dat deze volledige vergoeding alleen geldt bij ziekenhuizen waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Wanneer u ervoor kiest om naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis te gaan, moet u zelf een deel bijbetalen.

Aanvraag indienen

Bij sommige zorgverzekeraars dient u van te voren een aanvraag in te dienen of je een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF mag laten uitvoeren. Wanneer dit niet gebeurt, is er een kans dat de behandeling niet vergoed wordt. Dit verschilt echter per zorgverzekeraar dus informeer goed van te voren wat de voorwaarden van uw zorgverzekeraar zijn.