In verkiezingstijd wil niemand bezuinigen op de zorg

In verkiezingstijd wil niemand bezuinigen op de zorg

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Verschillende kranten rapporteren over de problemen die zich afspelen in de zorg. Het gaat hier vooral om de extreem hoge werkdruk die zorgverleners ervaren en het tekort aan hulpkrachten. Het Algemeen Dagblad spreekt bijvoorbeeld van een ‘schrijnend tekort’ aan extra handen, en zinspeelt hiermee vooral op het manifest van Hugo Borst. Hieruit blijkt uit dat er te weinig goede zorg wordt geboden voor mensen met o.a. Alzheimer en dat zij op weinig steun kunnen rekenen.

De publieke opinie, mede gevormd door dit soort manifesten, roept dan ook op tot extra handen en verhogen hierdoor de druk op politieke partijen om ‘zorg’ op een positieve manier een van hun speerpunten van het partijprogramma te maken.

Knelpunt

Toch lijkt iedereen te beseffen dat de zorg te duur is en we te maken hebben met explosieve zorgkosten die de pan uitrijzen. Als het zo doorgaat zoals het de afgelopen jaren is gegaan, zal in 2040 de helft van de rijksuitgaven gaan naar de zorg, zo stelt de Zorgatlas (atlas van zorg en hulp). Zorgkosten zullen dan ook het komende jaar stijgen. Zelfs zoveel dat het ING stelt dat de zorgkosten hoger worden dan de groei van de economie, namelijk zo’n 1,3 procent groei van de economie tegen 2,3 procent aan kosten.
De sterke eensgezinde publieke opinie richting de zorg, veroorzaakt dus een knelpunt voor veel politici. De zorg wordt enerzijds duurder en de kosten worden onhoudbaar, maar tegelijkertijd wil iedereen meer en beter.

Uit den boze

Daarom is spreken van ‘bezuinigen op de zorg’ in deze verkiezingstijd uit den boze.
‘Bezuinigen op de zorg’, is nu tot schelden in de kerk geworden en is een complete dooddoener voor politici en hun partijen. Moeten politici daarom liegen of zich verwikkelen in een ingewikkeld betoog? – ‘Ja, wij gaan bezuinigen op de zorg, maar tegelijkertijd wordt alles meer en beter.’ – Dat ligt natuurlijk ontzettend ingewikkeld en is enigszins ongeloofwaardig.

De PVV en VVD

Vooralsnog zijn de zorgkosten onder leiding van de VVD uit de pan gestegen, maar tegelijkertijd zou het kunnen dat zij ervoor hebben gezorgd dat het tot nu toe niet is geĆ«xplodeerd. De PVV draagt een oplossing aan: minder vluchtelingen en immigranten, waardoor er meer geld naar de zorg kan. Maar de PVV stelt een bezuinigingsplan op van 1,3 miljard, waar de VVD veel ambitieuzer is: 8,3 miljard. De verkiezingsstrijd zal vooral tussen deze twee partijen gaan, maar wie van de twee het eerst een woord durft te reppen over ‘bezuinigen in de zorg’, is nog maar de vraag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.