Verloskundigen zeggen zorgcontract op met Zilveren Kruis

Verloskundigen zeggen zorgcontract op met Zilveren Kruis

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De zorgcontracten die verloskundigen met verzekeraar Zilveren Kruis hebben afgesloten, worden op dit moment massaal opgezegd. Ruim negen op de tien verloskundigen zegt het desbetreffende contract op vanwege grote ontevredenheid over de vergoedingen in het nieuwe verzekeringsjaar. Er is een conflict tussen zorgverzekeraars en verloskundigen omtrent de nieuwe zorgtarieven. Voor 2018 zijn deze tarieven namelijk flink verhoogd, maar Zilveren Kruis voelt er niets voor deze te vergoeden. Dit heeft geresulteerd in een scala aan opzeggingen vanuit de verloskundigen.

Geboortezorg wordt duurder

De Nederlandse Zorgautoriteit gaf eerder dit jaar aan dat er meer geld toe moet naar de geboortezorg. Dit betekent dat de tarieven voor verloskundigen omhoog gaan, hoofdzakelijk omdat de huidige tarieven niet langer aansluiten op de werkelijk gemaakte kosten. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis vindt de onderbouwing echter incompleet en gaat daarom niet mee in het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit. De verzekeraar heeft inmiddels bezwaar aangetekend en is niet van plan haar standpunt te wijzigen. Dit heeft echter als gevolg dat verloskundigen massaal hun contract opzeggen bij Zilveren Kruis.

Uitzonderlijke situatie

Inmiddels zijn er door meerdere experts uitspraken gedaan over deze gang van zaken, waaronder ook door hoogleraar Gezondheidsrecht Jaap Sijmons. Hij geeft aan dit een uitzonderlijke stap te vinden. Volgens hem is het nooit eerder gebeurd dat contracten zo massaal door zorgverleners werden opgezegd. Tevens geeft hij aan dat er wel vaker druk wordt uitgeoefend tijdens de onderhandelingen, maar dat het op deze manier gebeurt, gaat volgens hem een stap verder. De zorg trekt steeds vaker een grens, bijvoorbeeld via een patiƫntenstop en dat verrast hem niet. Hij denkt dit in de toekomst vaker te gaan zien.

Schadelijk

De Nederlandse Zorgautoriteit vindt de gehele situatie schadelijk voor hoofdzakelijk de zwangere vrouwen. Een woordvoerder van de organisatie geeft aan dat de gehele situatie onrust veroorzaakt en de onderhandelingen niet ten goede komt. Verloskundigen gaan echter niet mee in het standpunt van de Nederlandse Zorgautoriteit. Zij vinden dat ze al jaren werkzaamheden verrichten waarvoor ze niet worden betaald. Het aanbod dat hen wordt gedaan door Zilveren Kruis vinden ze gewoonweg beledigend.

Stijging tarief niet logisch

Verbazingwekkend genoeg vindt Zilveren Kruis de stijging van het tarief niet logisch. De verzekeraar geeft aan dat het aantal geboortes daalt en dat verloskundigen juist toenemen in aantal. Bovendien hoeven verloskundigen volgens de verzekeraar veel minder werkzaamheden te verrichten. Dit komt mede omdat veel bevallingen plaatsvinden in het ziekenhuis. De verzekeraar is daarom niet van plan om de werkzaamheden te vergoeden. Een tariefsverhoging van ruim 10 procent is voor de verzekeraar niet logisch en dit heeft ze in een schriftelijke reactie laten weten.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Er zal opnieuw onderhandeld moeten worden om tot goede afspraken te komen. Stel dat een verloskundige geen contract heeft afgesloten met een zorgverzekeraar, dan betekent dit dat een zwangere vrouw de nota deels zelf moet bekostigen. Toch neemt dit niet weg dat verzekeraars verplicht zijn om voldoende zorg in te kopen. Doen ze dit niet, dan kunnen ze verplicht worden de nota alsnog te betalen. Dit is bevestigd door een woordvoerder van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Kortom, het blijft nog even spannend hoe verloskundigenhulp er in 2018 komt uit te zien en of het Zilveren Kruis en verloskundigen lukt om tot goede afspraken te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.