Verzekeraar moet noodzakelijke zorg vergoeden

Verzekeraar moet noodzakelijke zorg vergoeden

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Vergoeding noodzakelijke zorg

De Hoge Raad heeft beslist dat zorgverzekeraars in uitzonderlijke gevallen een behandeling moeten betalen die normaal gesproken niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Voor noodzakelijke zorg moet volgende de raad een uitzondering gemaakt kunnen worden.

Noodzakelijke zorg

Deze uitspraak van de Hoge Raad werd gedaan in een zaak van een meisje met een zeldzame ziekte. Het elfjarige meisje is ernstig ziek, maar kreeg de medicijnen voor haar zeldzame ziekte niet vergoed van haar zorgverzekeraar. Zij lijdt aan systemische sclerose, een zeldzame auto-immuunaandoening. Dit is een vorm van reuma die tot ernstige onomkeerbare gevolgen kunnen leiden, zoals weefselverlies en afname van de levensverwachting. In Nederland zijn er ongeveer twintig kinderen die aan deze ziekte lijden. Er is voor de zeldzame ziekte wel een medicijn op de markt voor volwassen, maar deze is niet opgenomen in het basispakket voor kinderen. Het is in de wet geregeld dat een kind het medicijn dan niet mag krijgen. De verzekeraar weigerde zodoende het dure medicijn te betalen omdat deze niet in het basispakket zit.

De Hoge Raad is het niet eens met de weigering van de zorgverzekeraar. Volgens de raad heeft de wetgever bij het maken van de Zorgverzekeringswet niet stil gestaan bij specifieke gevallen. Behandelingen van noodzakelijke zorg moeten volgens de uitspraak van de raad alsnog vergoed worden door verzekeraars. Het zieke meisje heeft naast de dure medicijnen geen andere mogelijk op een succesvolle behandeling, waardoor de verzekeraar het medicijn alsnog moet vergoeden.

Tevreden VGZ

De desbetreffende zorgverzekeraar VGZ laat weten tevreden te zijn met de uitspraak van de Hoge Raad. “Het meisje heeft nu in ieder geval duidelijkheid en kan hopelijk een succesvolle behandeling ondergaan. Het is nooit zo geweest dat wij niet bereid waren het bedrag van de medicijnen te vergoeden, alleen was het wettelijk niet toegestaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.