Voorstel afschaffing van vrije artsenkeuze verworpen

Voorstel afschaffing van vrije artsenkeuze verworpen

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Eerste Kamer

Er is in de Eerste Kamer tegen de afschaffing van de vrije artsenkeuze gestemd. Tegen alle verwachtingen in hebben drie PvdA-kamerleden tegen het nieuwe wetsvoorstel voor de afschaffing van vrije artsenkeuze gestemd. Dit betekent dat zorgverzekeraars geen polis kunnen aanbieden waarin de patiënt alleen naar zorgverleners mag gaan waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft.

Tegenstemmen

Het nieuwe wetsvoorstel was één van de onderdelen van het zorgakkoord dat eerder dit jaar werd afgesloten. Minister Edith Schippers wist al eerder de steun te krijgen van de partijen D66, ChristenUnie en SGP. Met 38 stemmen tegen en 33 stemmen voor is tegen verwachting in geen akkoord bereikt. Een aantal PvdA-fractieleden kregen op het laatste moment toch twijfels over het nieuwe wetsvoorstel en vroegen om meer details. Minister Schippers, minister Asscher en staatssecretaris Martin van Rijn hebben de fractie-leden nog geprobeerd te overtuigen. De leden hebben uiteindelijk echter toch nog tegen het wetsvoorstel om de vrije artsenkeuze af te schaffen gestemd. De PvdA-fractie in de Eerste Kamer wil volgens fractievoorzitter Marleen Barth met Schippers om de tafel zitten en is overtuigd dat er een andere oplossing moet zijn voor het wetsvoorstel.

Guusje ter Horst is één van de fractieleden die tegen de zorgwet heeft ingestemd. Ze is van mening dat de positie van de zorgverzekeraars nog sterker wordt door de afschaffing van de vrije artsenkeuze. Het kabinet zal volgens haar nu met andere voorstellen komen.

Afschaffing vrije artsenkeuze

Wanneer het nieuwe wetsvoorstel van Schippers aangenomen wordt, kunnen patiënten enkel nog maar naar zorgverleners waar hun zorgverzekeraar een contract mee heeft. Zorgverzekeraars hebben de keuze met welke zorgverleners zij wel en met welke zij geen contracten afsluiten. Alleen de behandelingen van zorgverleners met wie zorgverzekeraars een contract hebben afgesloten, hoeven dan vergoed te worden door de zorgverzekeraars. Als patiënt ben je dus gedwongen om naar een zorgverlener te gaan die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar wil je de behandelingen vergoed krijgen. Deze zorgwet zou jaarlijks 1 miljard Euro moeten opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.