Waarschuwingsregister voor zorgpersoneel

Waarschuwingsregister voor zorgpersoneel

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Zorgmedewerkers

Vanaf nu worden zorgmedewerkers en vrijwilligers op een zwarte lijst gezet wanneer zij zich schuldig maken aan mishandeling of diefstal bij de cliënten. Zij komen op een waarschuwingsregister te staan. Op deze manier kunnen deze personen minder snel een andere baan in de zorg krijgen. Het register moet als preventiemiddel tegen criminaliteit door zorgmedewerkers dienen.

Veel niet-geregistreerde strafbare feiten

De politie van Amsterdam heeft in 2011 en 2012 onderzocht of hulpbehoevenden ouderen in zorginstellingen en aanleuningwoningen wel eens slachtoffer zijn geweest van mishandeling, diefstal of andere strafbare feiten. Uit het onderzoek is gebleken dat er veel strafbare feiten niet geregistreerd zijn. Werkgeversorganisatie ZorgZijn Werkt heeft het initiatief genomen om een waarschuwingsregister te introduceren dat ervoor zorgt dat personen die zich schuldig maken aan strafbare feiten niet meteen bij een andere zorginstelling aan de slag kunnen gaan. Het waarschuwingsregister is goedgekeurd door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en is bedoeld voor werknemers en vrijwilligers in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en verzorgings- en verpleeghuizen. Zorginstellingen kunnen zelf bepalen of zij zich aansluiten bij het register.

Redelijkheid

Hoeveel medewerkers zich jaarlijks schuldig maken aan strafbare feiten als mishandeling en diefstal is niet helemaal duidelijk. Er wordt geschat dat dit tussen de 1 en 3 procent van de 1,3 miljoen zorgmedewerkers ligt. Wanneer iemand op de zwarte lijst komt te staan betekent dit niet dat deze persoon nooit meer in de zorg aan het werk kan gaan. Een naam blijft minimaal 2 jaar en maximaal 4 jaar in het register staan. Ook laat een woordvoerder van ZorgZijn Werkt weten dat er gekeken wordt naar redelijkheid. Wanneer een stagiaire een keer een waterkoker mee naar huis neemt, wordt niet meteen op de zwarte lijst gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.