Wanbetalers blijven worden aangepakt

Wanbetalers blijven worden aangepakt

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De zorgverzekering is een verplichte verzekering voor iedereen die in Nederland woont en werkt. Toch zijn er veel mensen die hun zorgverzekering niet betalen of problemen hebben met het betalen van de zorgverzekering. Deze mensen worden ook wel wanbetalers genoemd. Ook in 2015 zullen wanbetalers hard worden aangepakt.

Hoe wordt achterstallige premie geïnd?

Als er achterstallige premie aanwezig is van de zorgverzekering, kan er via een werkgever of uitkeringsinstantie alsnog premie worden geïnd. De zorgpremie wordt dan ingehouden op het loon of de uitkering. In het uiterste geval kan er zelfs beslag worden gelegd op de auto of inboedel van een verzekerde.

Interessante cijfers

In de eerste 6 maanden van 2014 waren er in totaal 328.500 verzekerden die als wanbetaler aangemerkt werden. Uit de cijfers van het Verzekerdenmonitor van het ministerie van Volksgezondheid is gebleken dat juist veel jongeren moeite hebben om de premie van hun zorgverzekering te betalen. In 2013 was er een groep van 42 procent jonger dan 35 jaar die moeite had om aan de betalingsplicht te voldoen van hun zorgverzekering. In vergelijking met het vorige verzekeringsjaar zijn er zo’n 74.000 wanbetalers bijgekomen. De verzekerden die vorig jaar een kleine of grote schuld hadden openstaan bij zorgverzekeraars, hebben hun schulden inmiddels afgelost of een betalingsregeling getroffen met hun zorgverzekeraars. Toch zijn er ook verzekerden die al langer dan 2 jaar een openstaande schuld hebben bij hun zorgverzekeraar. Meer dan de helft van de wanbetalers behoort tot de groep langdurige wanbetalers. Dit is een enorm hoog percentage.

Hoe hoog zijn de schulden die zijn opgebouwd?

Driekwart van alle verzekerden hebben een schuld van 750 euro of meer openstaan bij zorgverzekeraars. Het ministerie heeft er daarom op aangedrongen dat er meer voorlichting wordt gegeven om de schulden terug te dringen, vooral ook aan jongeren. Bijna de helft van de wanbetalers maakt namelijk deel uit van deze groep. Maar ook verzekerden tussen de 35 en 50 jaar hebben grote moeite om hun premie van de zorgverzekering te betalen. Mensen van 65 jaar of ouder hebben de minste moeite met het betalen van de zorgverzekering.

Wat gebeurt er als je de premie niet op tijd betaalt?

Als je de premie van de zorgverzekering niet op tijd betaalt, zal een zorgverzekering eerst herinneringen naar je toesturen. Als je dan nog steeds niet betaalt, wordt hiervan melding gemaakt bij het Zorginstituut Nederland. Deze gaat de incasso van de zorgverzekering overnemen. De zorgpremie zal dan wel worden ingehouden op het loon dat je krijgt. Bovendien zul je meer moeten betalen dan de gewone zorgpremie, want je krijgt namelijk te maken met een boetepercentage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.