Wat je moet weten over het eigen risico

Wat je moet weten over het eigen risico

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Toen in 2006 de nieuwe zorgverzekering werd ingevoerd en het ziekenfonds kwam te vervallen, werden tegelijkertijd de eerste stappen gemaakt naar het eigen risico. Kon je in eerste instantie nog 225 euro terugkrijgen van de verzekeraar als je weinig of geen gebruik maakte van de zorg, in 2008 werd deze no claim regeling alweer afgeschaft. Voor het eerst werd in dit jaar het eigen risico ingevoerd. In 2008 moesten verzekerden voor het eerst 150 euro aan eigen risico betalen voor hun zorgverzekering. Voor het komende verzekeringsjaar is het eigen risico van de zorgverzekering verhoogd naar 375 euro per jaar, dat is meer dan een verdubbeling van het bedrag dat in 2008 gold voor het eigen risico.

Belangrijke feiten over het eigen risico

Voor kinderen tot en met 18 jaar geldt er geen eigen risico. De kinderen zijn namelijk gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Het eigen risico is alleen van toepassing voor zorg die valt onder de basiszorgverzekering. Toch is er niet voor alle vormen van zorg een eigen risico van toepassing. Een bezoek aan de huisarts, kraamzorg en wijkverpleging vallen bijvoorbeeld niet onder het eigen risico van de zorgverzekering. Als je het maximum van het eigen risico hebt verbruikt, kunnen er geen zorgkosten meer in rekening worden gebracht bij je. Houd er wel rekening mee dat voor sommige zorgkosten die je maakt wel een eigen bijdrage geldt. Deze is niet van toepassing op het eigen risico en moet je altijd zelf betalen.

Het eigen risico verhogen

Als verzekerde heb je de mogelijkheid om het eigen risico van de zorgverzekering te verhogen. Dit kun je in 2015 doen tot een bedrag van maximaal 500 euro. Het totale bedrag van de eigen risico komt dan uit op 875 euro. Deze verhoging kan interessant zijn als je wilt besparen op de verzekeringspremie van de zorgverzekering. Toch moet daar tegelijkertijd een kanttekening bij worden gemaakt. Je moet er namelijk alleen gebruik van maken als je gezond bent, niet verwacht zorgkosten te maken in het komende verzekeringsjaar en als je de financiële lasten hiervoor zelf kunt dragen. Stel je voor dat je chronisch ziek bent, dan is het niet aan te raden van deze regeling gebruik te maken. Dit kan je namelijk veel meer kosten dan dat het je oplevert.

Kies een zorgverzekering die bij je past

Met alle feiten die je nu weet over het eigen risico, kun jij zorgverzekeringen gaan vergelijken. Kies voor een zorgverzekering die goed bij je past en vergelijk zorgvuldig op premie en voorwaarden zodat je ook in het komende verzekeringsjaar weer goed verzekerd bent tegen onverwachte zorgkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.