Wat verandert er in 2016 aan de zorgverzekering?

Wat verandert er in 2016 aan de zorgverzekering?

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Het jaar 2015 is bijna afgelopen en dat betekent dat er weer gekozen kan worden voor een zorgverzekering. Afgelopen 19 november zijn alle premies van de zorgverzekeraars bekend geworden en dus is het de hoogste tijd om de premies en voorwaarden van de diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken. Wat verandert er precies aan de zorgverzekering in 2016? Wij leggen het je graag uit.

De zorgpremie in 2016 stijgt

Het is goed om te weten dat de premie van de zorgverzekering gemiddeld stijgt met zo’n 3 euro per maand in vergelijking met vorig jaar. Het eigen risico wordt verhoogd van 375 naar 385 euro. De zorgtoeslag, een tegemoetkoming in de zorgkosten, stijgt met zo’n 6 euro per maand. Hoewel er inhoudelijk in de basisverzekering weinig veranderd, verschilt de premie per verzekeraar behoorlijk. Juist daarom is het slim je zorgverzekering onder de loep te nemen.

Wat verandert er in het basispakket?

Uit het basispakken worden in 2016 geen vergoedingen geschrapt. Goed om te weten is dat kraamzorg ook in 2016 in het basispakket blijft. Wel zijn er verschillende handelingen bijgekomen in het basispakket. Wij zetten ze overzichtelijk voor je op een rijtje:

  • Vergoeding chronische hepatitis neemt toe
  • Wijziging vergoeding prenatale testen
  • Een nieuwe behandeling van kanker wordt toegevoegd en een nieuw medicijn tegen SLE
  • Prenatale chirurgie bij kinderen met een open ruggetje
  • Geen eigen bijdrage voor hoortoestellen bij kinderen
  • Vergoeding van een sportarts wordt meegenomen in de basisverzekering

4 verschillende zorgverzekeringen
Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je de keuze uit 4 verschillende zorgverzekeringen:

  1. Naturapolis: Vergoedingen worden door verzekeraars direct betaald aan zorgverleners waarmee een contract is afgesloten.
  2. Restitutiepolis: Met deze verzekering kun je zelf je zorgverleners kiezen.
  3. Combinatiepolis: Dit is een combinatie van de natura- en restitutiepolis.
  4. Budgetpolis: Een goedkopere variant van de naturapolis. Er is een beperkt aanbod van zorgaanbieders waaruit je kunt kiezen.

Belangrijke data

Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Zorg dan dat je je huidige zorgverzekering uiterlijk 31 december 2015 opzegt. De nieuwe zorgverzekering kun je uiterlijk afsluiten op 31 januari 2015. Uiteraard gaat je nieuwe zorgverzekering dan gewoon in per 1 januari 2016. Maak gebruik van onze handige vergelijkingstool om een verzekering te kiezen die goed bij jouw situatie aansluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.