Wel of geen vrijwillig eigen risico?

Wel of geen vrijwillig eigen risico?

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Zorg is de laatste jaren steeds duurder geworden. De bevolking vergrijst, mensen worden steeds ouder en doen ook steeds meer een beroep op goede zorg. Aangezien de zorgkosten zo fors stegen, greep minister Edith Schippers in. Er werden diverse bezuinigingen doorgevoerd om de zorg voor iedereen betaalbaar te houden. Inmiddels is er de afgelopen jaren al zo’n 5 miljard euro bespaard op uitgaven en kosten in de zorg.

Ook jijzelf kunt ervoor kiezen om bewuster om te gaan met zorg, bijvoorbeeld door het eigen risico van je zorgpolis te verhogen. Wij geven je daar graag wat tips bij, zodat je niet onverwachts alsnog de mist ingaat.

Wat is het vrijwillig eigen risico?

Het vrijwillig eigen risico is iets waar je vrijwillig voor kiest. Het komt bovenop het verplichte eigen risico van 385 euro in 2016. Iedere verzekerde in Nederland heeft een verplicht eigen risico van 385 euro. Mocht je het eigen risico willen verhogen, dan is dit zeker mogelijk. Als je de keuze maakt voor het volledige vrijwillige eigen risico, dan komt dit uit op totaal 885 euro. Dit levert je als voordeel op dat je minder premie betaalt voor je zorgverzekering.

Voor wie is het geschikt?

De vraag is uiteraard of dit interessant is voor jou? Hier kun je alleen antwoord op geven als je weet wat jouw zorgbehoefte is. Doe je vaak een beroep op een zorgverlener of maak je weinig gebruik van zorg? Hoe minder zorg je gebruikt, hoe interessanter het is om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Niet alleen als je veel zorg gebruikt is het vrijwillig eigen risico niet aan te raden, ook als je maandelijks niet veel te besteden hebt, is dit geen slimme optie. Je kunt er al snel door mee in de betalingsproblemen terechtkomen.

Maak een persoonlijke afweging

Het kan altijd raadzaam zijn om de mogelijkheden voor jezelf te onderzoeken. Als je de afgelopen jaren weinig tot geen eigen risico hebt verbruikt, dan loont het zeker om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Over je gezondheid heb je echter niet altijd zelf het laatste woord. Je kunt altijd onverwachts ziek worden. Houd daarom altijd een spaarpotje achter de hand waar je een beroep op kunt doen als je het nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.