Werken 18 jaar

Werken 18 jaar

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Je bent 18 jaar geworden. Dat is een mooie leeftijd om een bijbaan te zoeken waarmee je een leuk centje kan verdienen, want je ouders betalen echt niet alles meer. Waar je ook woont en wat voor studie je ook volgt; kies voor een baan die bij je opleiding past of waarmee je nieuwe mensen leert kennen. Maar hoe ga je die baan vinden? Jongeren zoeken in eerste instantie massaal via internet. De krant (55%), je eigen netwerk (52%) en het uitzendbureau (51%) scoren een stuk lager. En online sociale netwerken (Facebook of Twitter) spelen een nog kleinere rol.

Geldzaken

Ontvang je studiefinanciering? Let dan goed op het bedrag dat je bijverdient. Daarvoor geldt namelijk een maximum: € 13.362,53 per jaar. Alles wat je meer hebt verdiend moet je terug betalen. Meer info vind je op de site van de DUO: www.IB-Groep.nl. Als je naast je studie een bijbaantje hebt, kan het zijn dat je teveel belasting hebt betaald en dat kan terugvragen. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt en zien hoeveel je terug kunt krijgen? Kijk dan op de website van de belastingdienst: www.belastingdienst.nl/jongeren. Je werkgever is verplicht een schriftelijke opgave van je salaris te geven. Dat gebeurt doormiddel van een loonstrookje. Bewaar deze goed, want je hebt ze nodig als je bijvoorbeeld geld wil terugvragen van de Belastingdienst of voor het aanvragen van huursubsidie. Iedereen van 18 jaar heeft recht op minstens het minimumjeugdloon. Dat wordt twee keer per jaar aangepast: op 1 januari en op 1 juli. Op rijksoverheid.nl lees je meer over de hoogte van het minimumloon. Je vakantiegeld is in principe 8% van je brutojaarloon. Het wordt berekend over de periode van 1 juni van het ene jaar tot 1 juni van het volgende jaar. De meeste werkgevers betalen het vakantiegeld in mei uit. Op rijksoverheid.nl vind je meer informatie over je vakantiegeld.

Tips en trucs

Het vinden van een leuke bijbaan gaat meestal niet vanzelf. Belangrijk is dat je zelf op zoek gaat. Je kunt natuurlijk de stad ingaan en bij supermarkten en winkels vragen of ze iemand nodig hebben. Maar er is meer dat je kunt doen:

  • Vertel zoveel mogelijk familie, vrienden en bekenden dat je werk zoekt
  • Check diverse social media: Twitter, Hyves, Facebook etc.
  • Kijk op vacaturesites
  • Ga langs bij uitzendbureaus
  • Schrijf een open sollicitatie aan het bedrijf waar je graag wil werken
  • Check advertenties op Marktplaats, in de lokale krant of de supermarkt

Solliciteren

Een mooie bijbaan op het oog? Schrijf dan een sollicitatiebrief. Vertel daarin wie je bent, wat je kunt en waarom jij die baan zou moeten krijgen. Daarnaast maak je een CV (Curriculum Vitae). Hierin noem je kort en feitelijk je opleiding(en), je werkervaring en jouw vaardigheden en hobby’s. Je brief en CV moeten de werkgever ervan overtuigen dat ze voor jou moeten kiezen. Op basis daarvan word je wel of niet uitgenodigd voor een gesprek. Word je uitgenodigd? Bereid het sollicitatiegesprek dan goed voor: Weet waarom je die baan wil hebben, weet wat je wil bereiken, wat het werk inhoudt en waarom jij jezelf geschikt vindt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.