Wordt het eigen risico afgeschaft?

Wordt het eigen risico afgeschaft?

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Er gaan steeds meer stemmen op, zowel binnen als buiten de politiek, om het eigen risico van de zorgverzekering af te schaffen. Niet alleen GroenLinks, ook de SP, PVV en 50Plus willen af van het eigen risico in de zorg. Het is vooral de bedoeling dat de kosten hiervoor vooral in rekening worden gebracht via belastingen op vermogen en winst. Hoe reëel is de mogelijkheid eigenlijk dat het eigen risico daadwerkelijk wordt afgeschaft?

De oorsprong van het eigen risico

Het eigen risico werd voor het eerst geïntroduceerd na de afschaffing van het ziekenfonds. In 2008 betaalden verzekerden nog slechts maximaal € 150,- eigen risico, maar in 2016 is dit bedrag opgelopen naar € 385,- per verzekerde. Het eigen risico is in het leven geroepen om de schadelast van zorgverzekeraars enigszins te beperken. Door verzekerden zelf een gedeelte van de kosten voor een behandeling te laten betalen, zou dat mensen bewuster moeten maken van het feit dat zorg veel geld kost. Het nadeel daarvan is dat niemand bewust voor ziekzijn kiest en dat je een beetje het gevoel krijgt van ‘eigen schuld, dikke bult’.

Zorg is duurder geworden

De zorg is de afgelopen jaren steeds duurder geworden, waardoor het voor mensen ook veel lastiger wordt om hun zorgnota’s te betalen. Dit heeft onder andere te maken met het hoge eigen risico. Hoewel er veelal diverse regelingen af te spreken zijn met zorgverzekeraars om het eigen risico gespreid te betalen, maakt dat het voor sommige huishoudens niet gemakkelijker om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer stemmen opgaan om het eigen risico in de zorg af te schaffen.

Wat als het eigen risico wordt afgeschaft?

Wat nu als het eigen risico voor de zorg wordt afgeschaft? Welke consequenties heeft dat voor de maandelijkse zorgpremie? Het afschaffen van het eigen risico kost sowieso 4 miljard euro en dat zorgt ervoor dat de zorgpremie maandelijks stijgt met een dikke € 20,-. De vraag is of dit bedrag kan worden opgehoest door elke verzekerde en of mensen daarmee daadwerkelijk uit de financiële problemen worden geholpen. Tot op heden voelt minister Schippers van Volksgezondheid er niets voor om het eigen risico af te schaffen, maar nu de verkiezingen dichterbij komen, is het thema actueler dan ooit. Wordt vervolgd dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.