Wordt straks een bezoek aan de huisarts uit eigen zak betaald?

Wordt straks een bezoek aan de huisarts uit eigen zak betaald?

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Hoogleraar zorgverzekeringen Wynand van de Ven van de Erasmus Universiteit Rotterdam is van mening dat patiënten bij elk bezoek aan de huisarts 10 euro zelf moeten betalen. Daarnaast zou volgens hem ook een eigen bijdrage van 50 euro voor een bezoek aan een specialist moeten worden ingesteld.

Volgens van de Ven hebben patiënten namelijk geen idee van de kosten van een behandeling, waardoor ze te snel naar hun huisarts rennen. Daarom moet er als het aan hem ligt een regel ingesteld worden die deze bijdrage verplicht, of er nu wel of geen medicijnen uitgeschreven worden tijdens het bezoek aan de huisarts. Zo niet, dan zou het stijgen van de zorgkosten op de lange termijn niet in de hand kunnen worden gehouden. Maar willen we naast de verhoging op de zorgpremies ook nog eens 10 euro per huisartsbezoek betalen? En weerhoudt dit echt zieke mensen er niet van een bezoek aan de huisarts te brengen?

Risico op het mijden van zorg

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat het eigen risico voorheen al leidde tot het mijden van zorg. Van de Ven denkt echter dat dit bij het invoeren van een verplichte eigen bijdrage niet het geval zal zijn. Hij stelt dat mensen die zorg nodig hebben, toch wel naar de huisarts gaan.

Een eigen bijdrage voor een bezoek aan de huisarts kan echter ook als onverstandig en oneerlijk worden gezien. De zorg wordt zo namelijk alleen maar duurder en de financiële drempel om naar een huisarts te gaan wordt hoger. Zeker voor mensen met een lager inkomen heeft dit oneerlijke gevolgen ten opzichte van hun rijkere medeburger. Bovendien gaat momenteel slechts 3,5 procent van het beschikbare zorgbudget naar huisartsen. Is een bijdrage van de bevolking hier dan wel op zijn plaats?

Bemoeienissen van zorgverzekeraars

Van de Ven acht ook aanpassingen met betrekking tot het eigen risico mogelijk: ‘Chronisch zieken die jaarlijks ongeveer € 1000 aan zorgkosten maken kun je een eigen risico geven dat geldt bij zorgkosten tussen € 1000 en € 1500. Een ander idee is een eigen risico van €50 per zorggebruik.’ Op 5 Oktober werd echter door het ministerie van Volksgezondheid, huisartsen, verzekeraars en belangenverenigingen het akkoord bereikt dat zorgverzekeraars zich minder gaan bemoeien met de huisartsenzorg. Bepaalde behandelmethoden en het uitschrijven van specifieke medicijnen van laboratoria die de verzekeraar beheert, worden niet langer beloond. Zowel de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) als Zorgverzekeraars Nederland (ZN) waren tevreden met dit akkoord.

Het idee van van der Ven lijkt dan ook niet acceptabel en zelfs te botsen met de huidige onderlinge afspraken. Daarnaast zou het tot een ongelijke behandeling onder de bevolking kunnen leiden, aangezien de welgestelde en gezonde burger hierdoor meer recht lijkt te hebben op goede zorg dan iemand met een lager inkomen of met meer gezondheidsklachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.