Zorg kan goedkoper

Zorg kan goedkoper

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De zorgkosten in Nederland kunnen omlaag als ziekenhuizen en artsen minder snel overgaan tot behandeling van aandoeningen zonder duidelijke medische noodzaak. Dat zegt Wim van der Meeren, topman van zorgverzekeraar CZ.

Flauwekul niet behandelen?

Op dit moment bedragen de zorgkosten 70 miljard euro en het loopt voortdurend op Ziekenhuisen mogen dit jaar hun kosten met 2,5 procent laten groeien, is afgesproken in het zogenaamde hoofdlijnenakkoord. “Als je alle flauwekul niet meer behandelt, hoeven de kosten helemaal niet te stijgen. Dan kan het zelfs goedkoper”, stelt Van der Meeren. Met flauwekul bedoelt hij o.a. het weghalen van amandelen of de behandeling van vage klachten als ‘restless legs’ of etalagebenen. Sommige ziekenhuizen richten daar zelfs speciale poliklinieken voor in, om zo hun omzet te vergroten. Ook operaties als het verwijderen van de galblaas blijkt in de helft van de gevallen geen aanwijsbaar medische effecten te sorteren, terwijl wel jaarlijks 135 mensen als gevolg van deze operatie invalide worden.

Einde total body scans

Van der Meeren vind het niet kunnen om gezonde mensen tot patiënt te maken, bijvoorbeeld via het promoten van ‘total body scans’. “Een gezond mens is volgens sommige artsen iemand die te weinig is onderzocht”, aldus Van der Meeren. Artsen zouden meer tijd moeten steken in het goed voorlichten van hun patiënten, in plaats van direct over te gaan tot behandeling vind hij. “Maar artsen worden niet betaald voor een gesprek.” Van der Meeren vindt sowieso dat artsen teveel gericht zijn om het draaien van omzet: “Ze denken teveel aan de centen.”

Vind nu de goedkoopste zorgverzekering voor 2015!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.