Zorg voor hartpatiënten kan goedkoper

Zorg voor hartpatiënten kan goedkoper

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Langdurige zorg opnieuw ingericht

Er is gebleken dat de zorg voor hartpatiënten veel goedkoper kan. Ook kan de kwaliteit van de zorg voor deze patiënten een stuk verbeterd worden. Er kan per hartpatiënt ongeveer 26 procent van de zorgkosten bespaard worden.

Vroegtijding ingrijpen

Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van zorgverzekeraars Zilveren Kruis, Achmea, VGZ en CZ, zes Nederlandse ziekenhuizen en Philips. Voor het onderzoek zijn er 175 hartpatiënten voor een periode van 4 jaar gevolgd. Deze patiënten zijn thuis dagelijks gecontroleerd door middel van een gezondheidsapparaat van Philips. Door middel van dit apparaat konden de patiënten dagelijks metingen van vitale lichaamsfuncties naar ziekenhuizen doorsturen. Wanneer er sprake was van afwijkende waarden, kon er onmiddelijk ingegrepen worden door het ziekenhuis. Ook kregen zij door middel van dit apparaat levensstijladvies. Waar de zorg voor hartpatiënten normaal reactief is, doordat er pas ingegrepen wordt wanneer de patiënt ergens last van heeft, was de zorg voor dit onderzoek meer proactief. In plaats van een keer in de drie maanden, werden de patiënten dagelijks gecontroleerd waardoor er vroegtijdig kon worden ingegrepen.

Besparen op zorgkosten

De effecten van het onderzoek zijn gemeten door onafhankelijke onderzoeksorganisaties. Er bleek dat door de nieuwe proactieve aanpak de zorgkosten per hartpatiënt met 26 procent kan dalen. Ook is er gebleken dat het aantal verpleegdagen met 75 procent daalt en dat het aantal ziekenhuisopnames met 52 procent daalt. Wanneer deze nieuwe methode bij 50 procent van alle Nederlandse hartpatiënten zou worden ingezet, zou dit jaarlijks meer dan 80 miljoen Euro kunnen besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.