Zorgverzekeraar Achmea in conflict met huisartsen

Zorgverzekeraar Achmea in conflict met huisartsen

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Huisartsen

Zorgverzekeraar Achmea is in een conflict geraakt met een grote groep huisartsen. Het conflict gaat over de conceptcontracten voor 2015. Huisartsen kunnen door niet afgesloten contracten in de problemen komen, omdat zij afhankelijk zijn van het geld dat zorgverzekeraars hen betalen.

Geen ondertekende contracten

Het is voor het eerst dat onderhandelingen over contracten zulke grote problemen tussen huisartsen en zorgverzekeraars opleveren. Huisartsen in Zuid-Kennemerland zijn een actie begonnen en hebben 123 huisartsen opgeroepen geen contracten met Achmea af te sluiten en eventuele eerder getekende contracten te verbreken. Tot op heden heeft de helft van alle huisartsen die aangesloten zijn bij Achmea nog geen contract ondertekend. In een contract staan de afspraken over welke zorg een zorgverzekeraar vergoedt voor een patiënt. Volgens Peter de Groof, huisarts in Haarlem, is het voor huisartsen onduidelijk welke zorg zij wel en welke zij niet betaald krijgen.

Overnemen ziekenhuiszorg

Het conflict tussen Achmea en de zorgverzekeraars is te danken aan de veranderingen in de zorgsector. Er is door de overheid, zorgverzekeraars en huisartsen afgesproken dat er meer dure en specialistische behandelingen door huisartsen gedaan moet worden in plaats van een specialist in het ziekenhuis. Hierdoor zou er meer bespaard kunnen worden op de steeds hoger wordende zorgkosten. Een spiraaltje bij de huisarts plaatsen kost bijvoorbeeld rond de €55 terwijl, terwijl dezelfde behandeling door een specialist in het ziekenhuis al gauw €500 kost. Huisartsen zijn door het overnemen van ziekenhuiszorg erg belangrijk in het goedkoper maken van de zorg. Het probleem waar huisartsen nu tegenaan lopen is dat er in de conceptcontracten geen afspraken staan over het geld voor deze extra zorg. Er zal pas in de loop van aankomend jaar bekend worden gemaakt hoeveel geld er beschikbaar is om ziekenhuiszorg over te nemen. Het tekenen van een contract kan voor huisartsen dus een risico zijn aangezien er een kans bestaat dat ze te weinig geld krijgen voor de extra zorg die ze aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.