Zorgverzekeraar koopt toch vooral in op prijs

Zorgverzekeraar koopt toch vooral in op prijs

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Het doel van de marktwerking in de zorg is nobel; door zorgverzekeraars zelf te laten inkopen en onderhandelen met zorgverzekeraars kan beter worden ingekocht op kwaliteit en prijs van behandelingen. Zo kunnen zorgverleners zich specialiseren in bepaalde behandelingen, althans dat is het idee. Door de toenemende specialisatie zou de prijs omlaag gaan en de kwaliteit van behandelingen omhoog.

Uit een hoorzitting van de Tweede Kamer op maandag 19 januari 2015 blijkt echter dat zorgverzekeraars voornamelijk letten op prijs bij de inkoop van zorg en kwaliteit op de tweede plek komt. Dit omdat het zorgverzekeraars ontbreekt aan goede gegevens en meetinstrumenten om de kwaliteit van zorg in kaart te brengen. Daarnaast heeft de overheid uitgavenplafonds gesteld aan zorgverzekeraars zodat, mocht een zorgverlener goede kwaliteit leveren en meer behandelingen aankunnen, er simpelweg niet meer geld uitgegeven mag worden aan de betreffende zorgverlener.

Verschillende deskundigen beklaagden zich maandag over de rol van de zorgverzekeraar en het gebrek aan macht bij de verzekerde. Onder hen bevinden zich de Patiëntenfederatie NPCF en de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV). Uit onderzoek van laatstgenoemde blijkt dat 92% van de huisartsen contracten van zorgverzekeraars niet durft te weigeren uit angst voor inkomstenverlies.

De oplossing die overwegend wordt aangedragen is het ontwikkelen van meer en betere kwaliteitsstandaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.