Zorgverzekeraars maken eigenlijk helemaal niet zo veel winst

Zorgverzekeraars maken eigenlijk helemaal niet zo veel winst

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Reserves zorgverzekeraars

Uit onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat zorgverzekeraars eigenlijk helemaal niet zo veel winst maken als vaak wordt gedacht. Zo is de De Consumentenbond is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest met een oproep aan de verzekeraars hun winsten in te zetten om de premie te drukken.

Geen winst?

De afgelopen jaren hebben verzekeraars enorm veel winst gemaakt, volgens het FD zouden de vier grootste verzekeraars en DSW gezamenlijk zo’n 2,6 miljard euro winst hebben gemaakt in 2012 en 2013. Deze winsten worden dit jaar echter ingezet om de premie te drukken. Wanneer de kostprijs van de verzekeringen direct zou worden doorberekend aan de consument zou de premie veel harder stijgen aldus de verzekeraars. Het FD meldt dat 2,3 miljard van de winsten weer wordt ingezet om de premie te drukken waardoor een uiteindelijke winst van 300 miljoen euro overblijft.

Reserves zorgverzekeraars

De Nederlandsche Bank stelt hoge eisen aan de financiƫle stabiliteit van zorgverzekeraars en eist daarvoor een bepaalde solvabiliteit. De reserves van de zorgverzekeraars zijn echter tweemaal zo groot als nodig is om aan de eisen vanuit DNB tegemoet te komen. Deze reserves kunnen nog worden aangesproken om de premies verder te verlagen.

Zorgverzekeraars zelf wijzen weer met de vinger naar DNB omdat deze hogere eisen zou stellen aan de reserves van de zorgverzekeraars dan ze bekend maakt. Dit wordt door DNB zelf ontkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.