‘Zorgverzekeraars zoeken randen Zorgverzekeringswet op’

‘Zorgverzekeraars zoeken randen Zorgverzekeringswet op’

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Zorgverzekeraars

Volgens André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, gaat de solidariteit in de gezondheidszorg verloren doordat zorgverzekeraars vooral jonge en gezonde consumenten voor zich proberen te winnen. Rouvoet heeft aan alle leden van de brancheorganisatie de waarschuwing gegeven niet langer de randen van de Zorgverzekeringswet op te zoeken.

Solidariteit zorgstelsel

Vanaf onze 18e jaar zijn we verplicht een zorgverzekering af te sluiten. We hebben daar bij de keuze uit een groot aantal verschillende zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars besteden per jaar rond de 60 miljoen Euro aan reclame om nieuwe consumenten aan te trekken. De Volkskrant is met de bevindingen gekomen dat zorgverzekeraars steeds meer pogingen doen om gezonde consumenten voor zich te winnen. Rouvoet geeft als reactie op deze bevindingen van de Volkskrant dat zorgverzekeraars zich niet moeten mengen in zaken als risicoselectie. “Solidariteit is het belangrijkste van ons zorgstelsel en dat moet intact blijven.” De leden van Zorgverzekeraars Nederland hebben zodoende een waarschuwing van de voorzitter ontvangen.

Gezonde consumenten

Het aantrekken van gezonde consumenten betekent het aantrekken van goedkope consumenten. Het op deze manier selecteren op risico is verboden voor zorgpolissen. Zorgverzekeraars hebben de laatste jaren echter verschillende manieren gevonden dit verbod te omzeilen en tegelijkertijd niet tegen de wet in te gaan. Zo kunnen ouderen sommige polissen alleen schriftelijk afsluiten, terwijl jongeren dit snel en eenvoudig via het internet kunnen doen. Ook kunnen jongeren en hoger opgeleide consumenten bepaalde polissen vaak goedkoper krijgen dan oudere en lager opgeleide consumenten. Gezonde consumenten kunnen flinke kortingen op hun maandelijkse zorgpremie ontvangen door het vrijwillig verhogen van het eigen risico.

Zorgverzekeringswet

Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 hebben zorgverzekeraars een acceptatieplicht. Niemand mag voor een basisverzekering geweigerd worden. Hierdoor kunnen zorgverzekeraars ouderen en zieke consumenten dus niet weigeren. De wetgever was van mening dat deze acceptatieplicht de solidariteit van het zorgstelsel zou waarborgen. Zorgverzekeraars blijken nu echter alsnog de randen van de wet op te zoeken door alleen jonge en gezonde consument aan te trekken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) noemde deze pogingen eerder al onwenselijk, maar staan er machteloos tegenover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.