Zorgverzekering wordt duurder

Zorgverzekering wordt duurder

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De premie voor de zorgverzekering is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2018 zal de zorgverzekering opnieuw duurder worden. Hierover zijn signalen afgegeven voor zorgverzekeraars DSW en Achmea. Hoe hoog de zorgpremie in 2018 is nog niet bekend, maar DSW verwacht dat de zorgpremie op jaarbasis met € 30,- stijgt. Voor verzekerden reden genoeg om de bekendmaking van de nieuwe zorgpremies in de gaten te houden en eventueel over te stappen.

Basisverzekering verplicht

In Nederland is de basisverzekering verplicht. Wel ben je vrij om te kiezen bij wie je een zorgverzekering onderbrengt. Elke verzekeraar heeft acceptatieplicht, dus in principe kun je overal terecht. Dat geldt echter niet voor de aanvullende verzekering. Bijna 85 procent van alle verzekerden heeft een aanvullende verzekering afgesloten, maar toch loont het om niet klakkeloos een aanvullende polis af te sluiten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel Nederlands oververzekerd zijn.

Nederlanders zijn risicomijdend

Financiële risico’s worden in Nederland volop afgekocht. Nederland is namelijk een welvarend land en er zijn volop mogelijkheden om verzekeringen af te sluiten. Daarmee bestaat het risico dat verzekerden een aanvullende zorgverzekering afsluiten, terwijl die eigenlijk niet nodig is. Dit komt omdat ze slecht geïnformeerd zijn wat er wel en niet door de basisverzekering wordt vergoed. Bovendien loont het om jezelf af te vragen of je bepaalde kosten niet beter uit eigen zak kan betalen. Dit is de moeite waard als je een bepaald risico zelf kunt dragen.

Wanneer is een aanvullende verzekering handig?

Mensen die chronisch ziek zijn doen er goed aan om wel een aanvullende verzekering af te sluiten. Verzekerden met chronische aandoeningen hebben veelal baat bij fysiotherapie. Deze behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Over het algemeen geldt dat bij een kwetsbare gezondheid deze ‘extra’ verzekering zeker verstandig is. Het helpt mensen in ieder geval als ze niet vanuit automatisme een verzekering sluiten, terwijl dit in de praktijk misschien helemaal niet handig is.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar

Als je niet tevreden bent over je huidige verzekeraar of aanvullende zorgverzekering, kun je overstappen naar een andere aanbieder. Het vergelijken van verzekeringen en verzekeraars helpt je om hierin de juiste keuze te maken. Kijk daarbij niet alleen naar de zorgpremie, maar let ook op de voorwaarden en met wie een verzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een verzekering met vrije zorgkeuze is er niet zoveel aan de hand, maar als er niet met iedereen een contract is gesloten, doe je er goed aan goed te vergelijken. Probeer daarnaast zowel je basisverzekering als aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Dit voorkomt een hoop administratieve rompslomp.

Nieuwe zorgpremie bekend in november

De verzekeringspremie voor 2018 wordt op 12 november 2017 bekend gemaakt. Verwacht wordt dat DSW als eerste zorgverzekeraar de premie bekend maakt. Traditiegetrouw is de zorgverzekeraar uit Schiedam de allereerste verzekeraar met het bekendmaken van de nieuwe verzekeringspremie. De meeste verzekeraars passen hun premie daarop aan. Als verzekerde kun je nu nog niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan pas als alle zorgpremies bekend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.