Goedkoopste Zorgverzekering voor 18-jarigen

Wanneer je 18 bent geworden moet je een eigen zorgverzekering hebben. Je kunt ervoor kiezen nog steeds via je ouders verzekerd te blijven maar zo ben je vaak duur uit. Verzekeraars hebben namelijk speciale aanbiedingen voor zorgverzekeringen voor 18 jarigen.

Vergelijk eenvoudig op prijs en dekking en vind een goedkoopste zorgverzekering 2024, voor 18 jaar en ouder. Kies je voor een verhoogd eigen risico, en maak je weinig zorgkosten, dan bespaar je honderden euro’s!

Net 18 jaar geworden? Sluit een zorgverzekering af!

18 jaar geworden? Zo kies je de goedkoopste zorgverzekering!Normaal gesproken kun je maar 1 keer per jaar overstappen (tussen 12 november en 31 december), je gaat namelijk een contract met een zorgverzekeraar voor een jaar aan. Voor 18-jarigen geldt hierbij een uitzondering op de regel: zodra je 18 jaar wordt moet je direct een zorgverzekering kiezen. Je mag namelijk niet onverzekerd zijn in Nederland, dit is zelfs strafbaar.

Tot je 18e verjaardag sta je ingeschreven bij je ouders maar als je 18 jaar bent geworden kies je je eigen zorgverzekering. Doe je niks? Dan wordt er waarschijnlijk automatisch een polis voor je aangemaakt waar je ouders ook verzekerd zijn.

Dit raden we echter sterk af, want de polis van je ouders is waarschijnlijk niet de goedkoopste en beste zorgverzekering voor jou als jong volwassene.

Hoe ga jij als 18-jarige te werk?

  • Ga na welke zorgkosten je afgelopen jaren hebt gemaakt
  • Bepaal op basis van deze zorgkosten welke dekkingen je waarschijnlijk nodig zult hebben
  • Bekijk welke verzekeraar de juiste dekkingen aanbiedt voor jouw situatie.
  • Hiervoor kun je onze zorgvergelijker gebruiken.

Betaal niet teveel voor je zorgverzekering

Tot je 18e verjaardag sta je standaard ingeschreven op de polis van je ouders of verzorgers. Tot dan toe hoefde er voor jou geen premie te worden betaald; je was gratis verzekerd. Helaas komt hier verandering in zodra je 18 wordt, ook voor jou moet dan premie betaald worden. Dit betekent dat als je ingeschreven blijft staan op de polis van je ouders, je dezelfde zorgverzekering als je ouders hebt.

De zorgverzekering is een dure verzekering en maakt een groot deel uit van de vaste lasten van veel mensen. Nu is het goed mogelijk dat je ouders een uitgebreide zorgverzekering hebben met veel extra’s waar jij eigenlijk helemaal niets aan hebt. Om geld te besparen kun je dan ook nagaan waar je ouders momenteel voor zijn verzekerd en of deze dekkingen wel relevant zijn voor jou. Zo niet, kun je flink geld besparen door zelf een eigen zorgverzekering af te sluiten!

Om goed een zorgverzekering te kunnen kiezen is het handig als je er iets vanaf weet.

Jouw verplichting: kies een basisverzekering

Iedereen in Nederland moet verplicht beschikken over een basisverzekering. Het is zelfs strafbaar om niet verzekerd te zijn! De inhoud en dekkingen van de basisverzekering worden elk jaar door de overheid vastgesteld. Zo is iedereen verzekerd van dezelfde basiszorg. Het basispakket vergoed onder andere noodzakelijke medische zorg in ziekenhuizen, huisartsbezoeken en de apotheek.

Eigenlijk is elke basisverzekering dus hetzelfde maar de basisverzekering verschilt wel in prijs bij verschillende verzekeraars!

Dit komt voornamelijk door twee dingen: de mate van vrije zorgkeuze en het serviceniveau. Vrije zorgkeuze houdt in dat je uit alle zorgverleners kunt kiezen die je wil bij noodzakelijke medische zorg. Mocht je een ernstige ziekte krijgen kun je dan zelf kiezen bij welk ziekenhuis je behandelt wordt, en wordt de rekening vergoed door je zorgverzekeraar. Tegenwoordig is geheel vrije zorgkeuze redelijk zeldzaam. Het is namelijk veel goedkoper voor verzekeraars om met een aantal zorgverleners zoals ziekenhuizen afspraken te maken, oftewel te contracteren. In dit geval kun je bij ziekte alleen terecht bij gecontracteerde zorgverleners.